Om innebandy

 

Innebandy är en sport med svenskt ursprung. Efter att ha vuxit lavinartat under 80- och 90-talet är innebandyn numer landets största inomhusidrott.

Här berättar vi om innebandyns uppkomst och hur sporten ser ut idag.


En ny sport föds
Populariteten bland annat på landets fritidsgårdar under 1970-talet ledde till att renodlade innebandyklubbar startades. Först ut var Sala IBK 1979 och de var drivande när innebandysporten började organisera sig.

I november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet. 15 föreningar närvarade vid bildandemötet i Sala. Innebandyn lyckades sedan få ett rekordsnabbt antagande till Riksidrottsförbundet, där man kom med redan 1985.
 

          

 
Stor tillväxt
I och med medlemskapet i RF tog utvecklingen ytterligare fart. Rikstäckande seriespel drogs igång och antalet spelare och föreningar växte ännu mer.

1985 låg antalet föreningar på 165. Fem år senare passerades 1000-gränsen! Under samma period tiodubblades antalet spelare från 2 500 till 25 000.

Det stora genombrottet, då gemene man fick upp ögonen för innebandy, var 1996 vid historiens första VM-turnering. I Globen var hela 15 106 åskådare på plats och såg innebandyns första VM-final. Publiksiffran står sig än idag som svenskt inomhusrekord för tävlingsidrott.

 
Innebandyn idag
Antalet licensierade spelare ligger strax över 125 000, vilket gör innebandyn till landets största inomhusidrott. Största delen spelare är ungdomar och innebandyn är populär bland både tjejer och killar.

Sporten har en bra spridning över hela riket. Enligt statistiken för lokalt aktivitetsstöd 2008 fanns det aktiva innebandyklubbar i 263 av Sveriges 290 kommuner. Med den noteringen ligger innebandyn på andra plats efter fotbollen.

Beräkningar säger att närmare en halv miljon svenskar regelbundet spelar innebandy i föreningar, genom Korpen, på skolor och arbetsplatser.

Ute i landet administreras av distriktsförbunden som är 22 stycken till antalet.

 
Svenska Superligan Dam- och Herr
Högsta serierna för damer och herrar heter Svenska Superligan. Dessa serier består av vardera 14 lag.

Varje säsong avslutas i april med ett gemensamt finalarrangemang. Under sex år hölls detta i Globen men 2011-2014 spelas finalerna i Malmö Arena. Efterfrågan på biljetter är alltid stor och gällande publikrekord är från herrarnas SM-final 2016 (Storvreta-Linköping). Den matchen sågs av 18 166 åskådare. Den matchen spelades i Tele2 Arena.

 
Sverige är världsledande
I innebandyhistorien är Sverige det land som har tagit hem flest VM-guld. De andra nationerna jagar och framför allt är det just nu Finland, Schweiz och Tjeckien som utmanar Sverige om de ädlaste medaljerna.


Internationellt
Innebandyns internationella namn är floorball. 1986 hade Sverige, Finland och Schweiz ett möte där man bildade IFF (International Floorball Federation). Antalet nya medlemsnationer kommer in i en strid ström och är nu uppe i 52.

I december 2008 gav Internationella Olympiska Kommittén sitt erkännande till innebandyn, vilket är ett första steg för idrotter som har en strävan att komma upp på OS-programmet.

Mer om internationell innebandy på IFF:s webbplats www.floorball.org

    Läs mer:

 Innebandyns födelse

 Innebandyn i siffror

 Regelhandbok (PDF)
 
 

 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>