2013-09-13 20:58

Kim Nilsson tvåmålsskytt när Sverige vann mot Schweiz

Sveriges herrlandslag är i Norges huvudstad Oslo och spelar turneringen Salming Invitational.  På fredagen blev det seger mot Schweiz 6-3 och AIK:s Kim Nilsson blev tvåmålsskytt. 


Kim Nilsson gjorde både 3-2 och 4-2 mot Schweiz. Foto: Per Wiklund


Det blev en tuff match mot ett Schweiz med få spelare kvar från VM på hemmaplan. Viktor Klintsten räddade Sverige i inledningen av matchen med enhandare men kunde inte stoppa Växjös nyförvärv Luca Graf från att göra 1-0 efter fem minuter. Då hade Martin Östholm missat ett uppspel som schweizarna högg direkt på.

Sverige växte in i perioden och tog över allt mer. Efter 10.34 slog Alexander Rudd in en halvvolley till 1-1 efter att Martin Karlsson snott bollen bakom motståndarmålet.

- Spelet startade rostigt. Vi tappade bollar i onödan och de fick lite gratischanser. När vi slipat bort rosten var vi riktigt bra de sista tio minuterna av första perioden, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Sverige fick en drömöppning av andra perioden med 2-1 på en spelvändning där Alexander Galante Carlström hittade Rikard Eriksson. Schweiz kvitterade strax efteråt och hängde sig kvar i matchen.

Kim Nilsson klev in i handlingen vid 2-2. Först gjorde han 3-2 när han petade in bollen i powerplay och sedan gjorde han en läcker prestation till 4-2. Alexander Galante Carlström hittade där en diagonalare till Kim på högerkanten. Kim stannade upp och satte sedan fart och fintade upp såväl back som målvakt ordentligt.

I sista perioden ändrade Sverige om en del i sina femmor och både Mattias Wallgren och Jonas Svahn kom in. Perioden var länge mållös trots att båda lagen skapade flera målchanser. Kim Nilsson fick ett friläge där avslutet såg ut att gå i en båge in över målvakten Pascal Meier och i mål men domaren slog ut med händerna och istället tryckte Alexander Rudd in 5-3 med klockan på 16.26. Linus Nordgren punkterade sedan matchen med 6-3 i tom bur.

- Vi tappade liksom strukturen i andra perioden även om vi skapade några chanser och gjorde mål. Vi ändrade om inför tredje för att vi ville vädra några av spelarna som satt vid sidan om och samtidigt få till en förändring. Jag är nöjd med att vi tog oss i kragen när det inte riktigt fungerade spelmässigt, vi jobbade verkligen hem den här segern, säger Jan-Erik Vaara och fortsätter:

- Det blev lite av en arbetsseger i tredje perioden. Vi jobbade hårt för att komma loss i spelet men lyckades inte riktigt för schweizarna var bra – de var tre klasser bättre än i april. Och de hade många intressanta saker i sitt spel som vi ska ta med i beräkningarna framöver. Det var positivt för oss att vi fick kämpa hårt för att vinna.

Noterbart är att Viktor Klintsten räddade två straffar.

Matchfakta
Sverige-Schweiz (1-1, 3-2, 2-0)

Första perioden
0-1 (5.00) Luca Graf (Paolo Riedi)
1-1 (10.34) Alexander Rudd (Martin Karlsson)

Andra perioden
2-1 (0.49) Rikard Eriksson (Alexander Galante Carlström)
2-2 (3.04) Manuel Engel (Kaspar Schmocker)
3-2 (12.01) Kim Nilsson (Linus Nordgren) spel 5 mot 4
4-2 (16.02) Kim Nilsson (Alexander Galante Carlström)
4-3 (19.39) Michael Zürcher (Claudio Laely)

Tredje perioden
5-3 (16.26) Alexander Rudd (Kim Nilsson)
6-3 (18.59) Linus Nordgren i tom kasse.

Så startade Sverige:

Målvakt
Viktor Klintsten

Förstafemman
Robin Nilsberth
Kim Hadelund
Joel Kanebjörk 
Simon Jirebeck
Linus Nordgren

Andrafemman
Martin Hovlund
Johannes Larsson
Rikard Eriksson
Kim Nilsson
Alexander Galante-Carlström

Tredjefemman
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Alexander Rudd
Patrik Malmström
Martin Karlsson

På bänken
Tomas Åhrberg
Mattias Wallgren
Jonas Svahn
Rasmus Enström

På läktaren
Henrik Stenberg
Mattias Samuelsson


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>