2013-10-01 10:00

Förändringar i U19-verksamheten

Som ett led i att stärka och tydliggöra talangutvecklingen kopplat till U19-landslagen så har Svensk Innebandy genomfört ett par förändringar inför den här säsongen. Bland annat hålls ett antal regionläger kopplat till U19-landslag.

Det första lägret anordnas för damerna under tisdagen i Falun.

Här är förändringarna i U19-landslagens upplägg i korthet:

Landslagsspelare från en viss åldersgrupp
På U19-herrsidan får förbundskaptenen numera endast ta ut spelare ur en åldersgrupp (den här säsongen födda 1995). På damsidan får man ta med spelare från två åldersgrupper (1995-1996 i år) eftersom antalet spelare i varje åldersgrupp är färre än på herrsidan.

Syftet med förändringen är att fler spelare ska ges möjligheten till den utveckling och utbildning som det innebär att representera Sverige och genomföra läger med U19-landslaget. Det innebär att det på herrsidan inte är aktuellt med VM-spel för de som är födda udda år eftersom att VM-slutspelen genomförs jämna år. Å andra sidan handlar det historiskt om ett fåtal spelare som tidigare varit med i VM-slutspel trots att de inte tillhör den äldsta åldersgruppen.

Förändringen innebär dock ingen kvalitetsförsämring utan snarare tvärtom. Det finns nu också tydligare krav än tidigare som spelare ska uppnås för att bli uttagen i U19-landslaget.

- Verksamheten på U19-nivå syftar främst till att utveckla morgondagens A-landslagsspelare. Då är det viktigt att så många som möjligt ges möjligheten till den erfarenhet och utveckling det innebär att vara med i U19-landslaget, säger Svensk Innebandys landslagschef Emil Persson.

Regionala läger
Som ett led i att tydligare kommunicera kraven för att bli en landslagsspelare, samt att samverka med NIU-verksamheten, kommer det under hösten att genomföras regionala läger.

På herrsidan kommer spelare födda 1996 att kallas till fyra läger (Helsingborg, Örebro, Falun och Umeå) där totalt 132 spelare (fördelat på 30 utespelare och 4 målvakter till varje läger) kommer att närvara under en dag.

På damsidan kommer spelare födda 1996 och 1997 att kallas till tre läger (Malmö, Falun och Örnsköldsvik), vilket innebär totalt 102 spelare med samma fördelning som på herrsidan. Det första sker i Falun tisdagen 1 oktober.

Samtliga läger genomförs i samarbete med en NIU-skola på orten. Spelarna som kallas till de regionala lägren är gemensamt uttagna av landets NIU-instruktörer men det finns inget krav på att spelarna ska gå en NIU-utbildning, utan instruktörerna ska även ha koll på de talanger som finns i närområdet.

Tydliga krav på landslagsspelare
Förbundskaptenerna får numera endast ta ut spelare som klarar de fysiska kravnivåer som har satts upp för verksamheten. Den fysiska kravnivån är satt utifrån den spelvision och spelidé som respektive landslag har. Men det finns också andra uttalade krav utifrån vilka spelartyper som förbundskaptenerna söker efter.

Fakta regionläger
1/10 Falun (dam)
8/10 Helsingborg (herr)
15/10 Umeå (herr)
12/11 Malmö (dam)
12/11 Falun (herr)
13/11 Örebro (herr)
28/11 Örnsköldsvik (dam)


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>