2017-10-29 18:15

Unikt projekt ska få innebandyn att växa


Per Ulvestig på plats i Hässleholmen. Foto: Anton Rosenblad

När höstlovet nu börjar sätter också ett unikt projekt i gång i Borås. Den nystartade alliansföreningen Borås FBC ska erbjuda stadsdelsinnebandy i delar av Borås med sociala utmaningar.
- Barnen ska träna på samma ställe som de har gymnastik på. Framför allt tror jag att det blir en låg tröskel för flickor att börja spela, säger Per Ulvestig. 

Se en videointervju med Per Ulvestig där han berättar om projektet.

Under ett antal år har Per Ulvestig och flera andra engagerade personer funderat på hur innebandyn kan växa i Borås. Och när Fristads GoIF förra säsongen hjälpte till under Champions Cup och erbjöd innebandy på torget i staden såg man sin chans.

- Barn kom fram och frågade hur de kunde spela. Nu var det läge. Nu hade vi tid och engagemang att skapa något från grunden, säger Per Ulvestig i Borås FBC.

Efter ytterligare diskussioner om upplägget kom de fram till att de skulle skapa en helt ny förening. Men i stället för att skapa ett lag skapade man fyra. Ett i varje stadsdel i Hässleholmen, Hulta, Norrby och Sjöbo.

- Vi organiserar oss i olika föreningar i stadsdelarna. Vi kommer att träna i gymnastiksalen och försöka ha ett tätt samarbete med skolan. Barnen ska träna på samma ställe som de har gymnastik på. Framför allt tror jag att det blir en låg tröskel för flickor att börja spela, säger Ulvestig.

När nu höstlovet börjar är Borås FBC på plats en dag i varje stadsdel. Under en och en halv timme får barn och ungdomar komma dit och prova på.

- De leker och vi lär dem grunddelar och spelar match. Framför allt ska man ha riktigt roligt tillsammans, säger Ulvestig och fortsätter:

- Vi går enligt SIU-modellen med åldersfördelningar, och flickor och pojkar för sig. Vi tror att det borde vara flera som vill spela innebandy i Borås. Borås är en fotbollsstad. Vi tänker inte konkurrera med det, men komplettera. Framför allt i områden där det kanske inte finns så mycket att göra.

Den största utmaningen för Borås FBC blir att hitta ledare. Men initiativtagarna är hoppfulla och tänker erbjuda både arvode och utbildning.

Vad hoppas ni att det här ger i framtiden?
- I framtiden hoppas jag att det blir en del av identiteten i Borås, att man också spelar innebandy. Att stadsdelslagen möts och har egna turneringar och man har en glädje i det. Och det kan bli ännu mer stadsdelsföreningar allteftersom. 

Läs Borås FBC:s projektbeskrivning
Läs Borås FBC:s beskrivning av stadsdelslaget Hulta


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>