2017-10-26 06:42

Succé för Lerums integrationsarbete - när de tvingades tänka om


Spelarna i FBC Lerums integrationslag trivs. Foto: Anton Rosenblad

FBC Lerum har kommit långt i sitt integrationsarbete, men har på vägen tvingats tänka om i utvecklingen. Från början skulle de spelare som kom till föreningen ingå i de ordinarie lagen – men när det inte fungerade på grund av den stora nivåskillnaden kunskapsmässigt skapade man ett integrationslag. Och det konceptet fungerade mycket bättre.

Se ett videoreportage om FBC Lerums integration.

Projektet startade sensommaren 2015 i samband med att de första ensamkommande kom till Lerum kommun. Det var första gången kommunen fick nyanlända, och FBC Lerum kände att de ville välkomna de nya medborgarna

- Vi fixade en verksamhet. Vi samlade in klubbor och satte i gång. I början handlade det mest om att ha kul tillsammans. Vi lärde dem att hålla i klubban, hur man spelar och inte spelar med hög klubba. Vi var där för att ha kul, säger FBC Lerums Karin Bistedt.

Tanken var helt enkelt att stötta spelarna och att få dem att känna sig välkomna och få en vettig sysselsättning. Det fanns ingen tanke hur FBC Lerum skulle gå vidare.

- Vi kände bara att vi ville hjälpa till, säger Karin Bistedt.

Men när några spelare efterfrågade mer riktiga träningar började föreningen fundera på att få in dem i de ordinarie lagen i Lerum. Hur det fungerade? Inte alls.

- Det fungerade egentligen inte alls. Killarna var långt efter i sin innebandyutveckling. Så vi fortsatte med det här laget och höll i gång dem under 2016. Läget förändrades i hela Sverige och här i Lerum också eftersom 90 procent kommer från Afghanistan. De visste inte om de skulle få stanna. De mådde dåligt. Då kände jag att vi var tvungna att göra något åt det. Vi valde att inte ha fokus på att få in dem i lagen. De som var intresserade fick extraträningar. Vi samtränade en gång i månaden med ett annat lag. Sedan skapade vi fokus på att skapa ett eget integrationslag, säger Bistedt.

Och det blev en succé. När de skapade integrationslaget fanns nybörjarserien First League i Göteborg, som FBC Lerum ingick i. Men även om laget existerade på pappret var lagkänslan inte så bra på planen.

- Vi förlorade det mesta under hösten. Killarna skällde på varandra och hittade inte glädjen. Då satte vi oss ner och pratade, hur det fungerade i ett lag och hur man stöttar varandra. De sög åt sig all kunskap. Det tog två-tre veckor, då insåg de att det var kul. När glädjen kom kom också spelet. Vi spelade oavgjort och vann resten av matcherna. Och vi vann också Welcome Cup mot sex andra lag, säger Bistedt.

Vad har du för tips att ge föreningar som har svårt att upprätthålla sin integrationsverksamhet?
- Ge inte upp. Det tar tid. Allt runtomkring, spelarna har ofta inte det stöd som svenska ungdomar har. Man kan inte ta för givet att de blir skjutsade till träningar. Efter båda somrarna har vi stått med ett ganska tunt lag. Men när vi pratar med spelarna kommer de tillbaka och tycker det är jätteroligt. För oss har det handlat om tiden. Om man orkar så fungerar det. Och man ska känna att man har med sig sin förening.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>