2017-10-21 06:02

"Kotten": Flera tjejer vågar ta för sig


Åsa "Kotten" Karlsson i action med damlandslaget. Foto: Per Wiklund

Förra året startades initiativet #IBKvinnorleder. Ett nätverk som ska få fram mer kvinnor på ledande positioner inom innebandy. Åsa ”Kotten” Karlsson, assisterande förbundskapten i damlandslaget, föreläste då liksom i år om ledarskap och hennes resa som ledare. En föreläsning som ledde till många frågor och en givande diskussion bland alla inblandade.

Hanna Sandberg som arbetar med jämställdhetsfrågor och som är ansvarig för nätverket #IBkvinnorleder såg det som en självklarhet att ha med Åsa i år igen.

- ”Kottens” föreläsning var en av höjdpunkterna under nätverksträffen. De tog tillfället i akt att ställa många frågor kring hennes ledarskapsresa vilket gjorde att deltagarna fick med sig många tips och tankegångar till sitt eget ledarskap.

Åsa föreläste även under föregående omgång av nätverket, och hon nämner de positiva resultat som nätverket faktiskt har givit.

- Min upplevelse förra året, likt denna, var att deltagarna kom från många olika "arenor", exempelvis tränare, domare eller hade styrelseuppdrag vilket jag tycker är en styrka då diskussioner då kan ta många olika vägar. Flera tjejer vågar ta för sig vilket också har medfört att de som ingick i den första upplagan nu har framträdande positioner och roller i till exempel styrelser i distriktsförbunden.

Åsa har en karriär som spelare bakom sig, som har kantats av en hel del guld på både nationell och internationell nivå. Hon är en spelare som gjort resan vidare till ledare, något Svensk Innebandy arbetar för att fler ska göra. Åsa nämner själv att hon även gjort en resa i sitt ledarskap. Hon började med en auktoritär ledarstil, som hon fått med sig från sina tidigare upplevelser som spelare, som har utvecklats till ett mer inkluderande ledarskap.

- Som assisterande förbundskapten är min roll att stötta mina kollegor, men också vara delaktig i upplägget och planeringen under säsongen och just nu är det EFT, VM-läger och VM som ligger i pipelinen, samt ha koll på våra motståndare. Jag är även med och tar ut truppen och ser matcher live och på webben för att ha koll på spelarna.


Foto: Per Wiklund

Under föreläsningen får Åsa frågan om hur hon motiverar sig i sitt ledarskap, som världsledande land inom en sport, i ett lag som förväntas ta guld och ofta gör det. Hon anser att det är viktigt med delmål och att hitta nya utmaningar både för sig själv och laget på vägen mot nästa VM. När hon får frågan om hon har något mål med sitt ledarskap svarar hon:

- Jag är hela tiden nyfiken och vill utveckla mitt ledarskap, jag anser att man aldrig är fullärd.

En annan punkt som Åsa berör är vikten av mixade ledarteam. Hon själv arbetar hela tiden för att ha en jämn fördelning i de team hon är med i.

- Vi alla är unika oavsett kön, men jag tycker att vi ser saker på olika sätt vilket är för mig en styrka då ledarteamet ska vara bra på mycket och ska vara navet i laget. Fungerar inte navet så fungerar inte laget heller.

Du nämnde även en eventuell framtid med att arbeta med herrlag, vad ser du för utmaningar med en sådan roll?
- Ja du, det är väl till en början att bli tillfrågad.

Text: Lisa Eskils


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>