2017-11-23 15:41

Ikväll dömer Thomas Andersson sin 300:e match


Thomas Andersson in action. Foto: Per Wiklund

Ikväll dömer Thomas Andersson sin 300:e match, AIK-Pixbo Wallenstam IBK, i Elitserien/SSL. Av de domare som fortfarande är aktiva är det endast två* som har gjort fler matcher. Svensk Innebandy hoppas att det blir många fler!
 
Thomas Andersson har under sin karriär dömt med Kalle Fahlander, där de avslutade med SM-finalen säsongen 2008/09. Inför hösten 2009 fick han en ny kollega, Rickard Wissman, som han dömer med idag. De avslutade förra säsongen med SM-final och utmärkelsen "Årets domare". 

Hur känns det att du snart har dömt 300 matcher? 

- 300 matcher, det är fantastiskt. Jag är nu topp 10 av de som dömt flest matcher av alla. Så det känns bra. För några år sen ansågs jag vara en ung domare och nu är jag kanske mer medelålders men jag planerar att hålla på så länge jag tycker att det är kul. 100 matcher tar ungefär tre år att genomföra så jag har hållit på ett tag.

Minns du din första match? 
- Min allra första match var september 1993. Min första elitseriematch var tio år senare, Järfälla-Storvreta i Jakobsbergs sporthall september 2003. Det är kul att se hur sportens utvecklats under tiden jag har dömt och även att jag själv har kunnat vara med och utveckla domarskapet. Det har också handlat om att utveckla och kunna påverka ett matchledarskap, ett annorlunda sätt att se på domarrollen jämfört med tidigare. Jag är en av de första som har gått från ungdomsdomare hela vägen upp till seniordomare.  
  
Igår dömde du match nummer 299 och ikväll är det dags för nummer 300. Hur ser förberedelserna ut inför matchen ikväll?
- Jag tänkte faktiskt köpa en tårta efteråt för att fira. Men inför matchen ser det ut som vanligt. Vi samlas två timmar innan match för att förbereda oss och spelar fotboll som en del i uppvärmningen. 

Det är tydligt att du ser på sitt domarskap otroligt seriöst och att du vill fortsätta utvecklas med idrotten och som sagt tidigare även utveckla idrotten. När vi frågar Thomas Andersson om hans bästa match svarar han att han hoppas att den inte har varit ännu.  
- De bra matcherna man gör är de när man inte märks av, att man blir en del av spelet.

* Glenn Boström har dömt 408 matcher, Håkan Söderman 331. Nästa domare att nå 300 kan bli Daniel Skoog och Ola Hamberg som har dömt 243 stycken. (siffrorna gäller matcher fram till 1/11-17)

 

 


Författare: Lisa Eskils

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>