2017-10-25 06:32

Föreningen som stärker banden mellan flickor och pojkar


IBK Vänersborgs F03/04 och P03. Foto: Anton Rosenblad

I IBK Vänersborg har man kommit långt gällande gemenskapen mellan flickor och pojkar. Under mer än ett års tid har flera lag haft gemensamma aktiviteter och det skapar ett större intresse för att stanna kvar i föreningen.
- Det är en bred grupp som har ett stort engagemang redan nu, säger Malin Nilsson. 

Förra sommaren gick F03/04 och P03 i IBK Vänersborg i bräschen när ledarna Malin Nilsson och Josefina Söderblom satte i gång det numera kända begreppet ”sommarfys”.

- Sommarfysen var en önskan om att ge de ungdomar som inte har en sommaridrott möjligheten att träna tillsammans. Å ena sidan ge en fysisk status, men också att umgås, säger Malin Nilsson som är tränare i F03/04.

Framför allt spelare från F03/04 och P03 träffades en gång i veckan förra sommaren. I år utökade Vänersborg till två gånger i veckan. Funktionell träning hela sommaren, utan uppehåll.

- Eftersom vi fick så positiva erfarenheter valde vi att köra mer gemensamma aktiviteter som inte var direkt innebandyrelaterade, för att behålla ungdomarna längre i föreningen. Då hade vi träningar i anslutningar till varandra. Några pojkar blev assisterande tränare i flicklaget. Sedan började de hänga med oss innan våra träningar. Vi åt mellanmål tillsammans, hade luciapyssel där vi byggde pepparkakshus och har haft en miniturnering. Vi har också bott tillsammans på cuper.

Vad har det gett för resultat?
- I föreningen har det gett lite ekoeffekt. Sommarfysen har blivit ett etablerat begrepp. Aktiviteten mellan P03 och F03/04 har varit en föregångare för andra lag att ta efter. Det har varit en möjlighet att komma nära. De har funnit en gemenskap som blir jättetydlig när man åker iväg på cup till exempel. Det blir lättare att säga hej och våga prata med varandra.

Alla mervärden är svåra att se än så länge, men den ökade gemenskapen finns där. Pojkarna har lärt sig av flickorna att hantera motgångar. Och flickorna har lärt sig teknik och inställning av pojkarna.

Nu hoppas Malin Nilsson att det här ska ge rejäla ringar på vattnet i framtiden.

- Jag hoppas att det bidrar till att man vill stanna i föreningen, även om man inte är aktiv innebandyspelare. Och att man ser en möjlighet redan nu att man kan vara här i Idrottshuset för att man trivs. Man kan bli domare, ungdomsledare eller hjälpa till i sekretariatet. Vi hoppas kunna utveckla det. Det är en bred grupp som har ett stort engagemang redan nu.

Malin Nilsson och Josefina Söderblom är idésprutor och tänker ständigt nytt. En sak som de nu har infört, med stöd av styrelsen, är projektet ”En friskare förening”.

- Vi tittade på vad vi erbjöd i vår kiosk. 85 procent var godis, läsk och chips. Är det bra bränsle för barn? Projektet går ut på att vi inte serverar just godis, läsk och chips. Vi erbjuder bättre alternativ med mer näring. Det här är i gång och det är en fantastisk fantasi hos föräldrar och spelare. Idéerna flödar och det är en väldig variation i kioskerna. Det är ekonomiskt bortfall man oroar sig för, men vi hoppas kunna motbevisa skeptikerna.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>