2017-10-22 07:01

"Det är svårt att påverka som ensam kvinna i rummet"


Pernilla Bernhardsson i nätverket. Foto: Per Wiklund

2016 startade Svensk Innebandy ett nätverk för att nå ökad jämställdhet inom innebandyn. Nätverket #IBkvinnorleder är en satsning för att få fler kvinnor på ledande positioner, samt att motivera och ge verktyg till de kvinnor som redan är där.
#IBkvinnorleder gav resultat redan under sitt första år. Två kvinnliga ordföranden i distriktsförbund och en utvecklingskonsultent. Svensk Innebandy Lisa Eskils har pratat med Pernilla Bernhardsson, en av två ordföranden, om hennes år efter nätverket.

Ett år efter att Pernilla Bernhardsson har börjat sin resa med nätverket #IBkvinnorleder träffas vi på årets andra träff för omgång två av nätverket.

- Jag ville så gärna få komma hit och träffa alla nya deltagare och få ta del av årets nätverk, säger hon.

Något som skiner igenom Pernillas person är glädje, värme och energi. Något hon själv säger att hon fick i massor av nätverket.

- Jag gick in i nätverket med ”ett mission”. Jag vill få fler tjejer att våga ta plats. Man behöver inte alltid kunna allt. Ibland räcker ”good enough”. Viktigast är att vara uthållig, att hålla ångan uppe och att slutföra. Men sänk ribban.

Pernilla lever som hon lär och vågar ta plats. Närmare bestämt på två platser, då hon sitter på två ordförandeposter. Mullsjö AIS sedan 2013, och under hennes nätverkstid blev hon även ordförande i Västergötlands IBF. Effekten av nätverket #IBkvinnorleder går att se direkt.

- Efter och under nätverket så blev jag ordförande i Västergötlands IBF, Sandra Ohlson blev nyligen ordförande i Gotlands IBF och Evelina Hultgren Woronin har börjat som utvecklingskonsulent på Norrbottens IBF. Man fick en otrolig boost av nätverket - både träffarna och runt om. Jag tog med mig en massa energi för att göra förändringar. Nätverket öppnar för diskussion, man vågar sätta ord på sina tankar. Känslan av att vi inte var ensamma var viktig.

Själv satte Pernilla motkrav mot Västergötlands IBF för att hon skulle tacka ja till ordförandeposten. Ett krav som direkt ledde till fler kvinnor på förbundet.

- Jag sa att jag inte tackar ja om jag inte får med mig två andra kvinnor. Dels är det svårt att påverka som ensam kvinna i rummet och samtidigt blev det ett effektivt sätt att faktiskt få in fler kvinnor på ledande positioner. Jag visste vilka jag ville ha med mig på resan. Det har blivit jättebra. Jag vill vara omringad av doers, mer verkstad och mindre snack, och personer som är uthålliga. Det är ingen förändring som sker på en gång.

Svensk Innebandy arbetar med Riksidrottsförbundets riktlinjer att minst ha en 40/60 fördelning på kvinnor/män. Nätverket #IBkvinnorleder är en produkt av dessa riktlinjer.

Vad gör ni i Mullsjö AIS samt Västergötlands IBF för att få in mer kvinnor i verksamheten?
- I Mullsjö har vi jobbat hårt för att få in kvinnor i styrelse och på ledande positioner. Det har nästan gått ”för bra”, så vi är överrepresenterade med kvinnor i dagsläget. I Västergötland går det framåt. Vi blir fler och fler kvinnor.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från nätverket?
- Det är inte farligt. Man behöver inte kunna allting. Det är mer viktigt för mig att ha rätt sammansättning i grupperna. Det är när vi jobbar tillsammans som det händer grejer. Jag vill skapa trygghet, ha ett tillåtande klimat. Alla ska våga utvecklas. Det finns så mycket stor kompetens och tjejer som egentligen skulle vilja men som inte vågar och kanske inte orkar. Vi måste göra den förändring vi vill se i sporten hos oss själva i föreningar och förbunden. Vill vi att sporten ska utvecklas måste vi som personer göra samma resa.

Text: Lisa Eskils, pressansvarig Svensk Innebandy


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>