2017-11-15 12:00

2,1 miljoner i pengaregn till Sveriges innebandyungdomar


Anna Wijk, här med totalsumman från Gräsroten. Foto: Bildbyrån

Ungdomsinnebandyn tilldelas 2 143 143 kronor i samband med årets utbetalning från Gräsroten. Totalt får 689 föreningar i landet dela på pengarna tack vare sina 35 089 supportrar. Den förening som får mest är Frötuna IBF med 40 745 kronor, följt av AIK IBF som får 29 571 kronor och Olofströms IBK som får 28 377 kronor. 

För femte året i rad delar Svenska Spel via Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige, där det är kunderna själva som fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

– Gräsroten manifesterar på ett bra sätt Svenska Spels engagemang för svensk idrott. Det är genom Gräsroten vi är med och bidrar till ungdomsidrotten där grunden läggs för framgångar på planen och en förståelse för idrottens kärna, kamratskap, tolerans och inkludering. I innebandyn ser vi ett ökat engagemang där antalet Gräsrotensupportrar har ökat med över elva procent det senaste året. Helt fantastiskt, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel. 

De tre vanligaste områdena som pengarna från Gräsroten används till är cuper, ledarskapsutbildningar och träningsmaterial.

– Svenska Spels Gräsroten har stor betydelse för landets innebandyföreningar, inte minst för återväxten inom sporten. Innebandyn aktiverar allt fler barn och ungdomar vilket även märks i årets utbetalning då antalet innebandysupportrar har ökat med nästan tolv procent, vilket är jättepositivt, säger Anna Wjik, landslagsspelare och utsedd till världens bästa innebandyspelare 2015. 

Se hela listan med föreningar som tog del av pengarna.


Endres ungdomar fick över 20000 kronor. Foto: Bildbyrån

Citat från föreningar:

KAIS Mora IF
– Gräsroten innebär att vår förening får en grund att fortsätta satsningen på våra barn och ungdomar. I år kommer pengarna att investeras i bland annat våra barn- och ungdomslag. Detta kan handla om träningsmaterial, skåp för förvaring eller målvaktsutrustning, säger Michael Holback, personalansvarig i KAIS Mora. 

Olofströms IBK
- Gräsroten betyder jättemycket för föreningen och gör att vi kan satsa på våra fina ungdomar, som i framtiden kommer att spela i våra representationslag på både herr- och dam-sidan. Det behövs alltid material och finansiellt stöd för att deltaga i cuper, säger Markku Torikka, ordförande i Olofströms IBK. 

Munkfors IBK
– Gräsoten är ett mycket bra tillskott som är avsatt för att användas i vår ungdomsverksamhet. Vi tar ingen avgift för de yngsta barnen som tränar och spelar poolspel första året, så där kan Gräsroten verkligen hjälpa till, säger Melker Tiderman, ordförande i Munkfors IBK. 

Endre IF
– Gräsroten hos Endre IF går helt till våra ungdomar. Vi startar bland annat upp ett nytt flicklag varje år i januari, anordnar en stor gemensam kick-off varje höst och finansierar alla utbildningskostnader för våra ungdomsledare. Allt detta tack vare Gräsroten, säger Elisabeth Johansson, utbildningsansvarig i Endre IF. 

Om Gräsroten
Gräsroten är ett initiativ där Svenska Spel årligen delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som helt och hållet bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja upp till tre favoritföreningar. I år har 486 474 personer sett till att 8 190 föreningar inom 71 idrotter får ta del av pengarna. Utöver de 50 miljoner kr som kunderna fördelar, får även samtliga anslutna föreningar ett garantibelopp från Svenska Spel på 1 000 kronor. Det gör att den totala utbetalningen i år landar på cirka 58,1 miljoner kronor. Mer information om Gräsroten finns här: https://svenskaspel.se/grasroten


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>