2016-11-27 16:11

19+19 - vad är Svahn bäst på egentligen?


Jonas Svahn - en lika van målskytt som assistspelare i landslaget. Foto: Per Wikund

Inför VM står centern Jonas Svahn på 38 landslagspoäng. 19 mål och 19 assister har det blivit. Så, vad är han bäst på egentligen?

Dalens vindsnabbe center sägs vara Sveriges bästa kontringsspelare. Han glider ofta fram över planen och levererar assister eller gör mål på egen hand. I blågult har han gjort 19+19 på 41 matcher.

- Jag ser mig mer som en framspelare. Visst kan jag göra mål också. Jag har ju bra förutsättningar för att komma till bra avslut. Men det är alltid passningspoängen som har varit övervägande för mig, säger han.

Svahn var med och vann VM-guld i Göteborg 2014. Från den truppen på 20 spelare är 17 med i årets VM-trupp. Och det är bara ett gott tecken, menar Svahn.

- Vi har många rutinerade spelare, det är ju bara tre debutanter. Alla ha varit bra under säsongen i sina klubblag. Det känns lite som att vi är snabbare nu än förra VM. De flesta har varit med efter VM i Göteborg också, så vi är ännu mer sammansvetsade nu.

VM-truppen har varit i Visby för en uppladdning under den gånga veckan. Och Svahn säger att han stärks rejält av att spela med de andra stjärnorna.

- Jag växer varje gång jag kommer till ett läger. Jag manar på mina medspelare på träningarna. Jag visar mina ledaregenskaper på planen mer än utanför planen.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth
Mattias Samuelsson
Emil Johansson
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Anton Karlsson
Tobias Gustafsson
Rasmus Enström
Joel Kanebjörk
Kim Nilsson
Linus Nordgren

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>