2005-11-15 10:25

Över 300 000 spelare i världen

Innebandyn växer så att det knakar. Numera finns det över 300 000 licenserade spelare runt om i världen.

Så sent som 1996 fanns det drygt 128 000 licensierade innebandyspelare.

Men det är bara småpotatis jämfört med de nya siffrorna som kommer att redovisas kommande år. Innebandyn sprider sig som en löpeld runt jordklotet och inga negativa översittare i världen kan hedja framfarten.

Tomas Eriksson, ordförande i IFF, avslöjar i senaste Innebandymagazinet att ännu en magisk gräns har passerats.

– Med gott samvete kan man säga att det finns över 300 000 verksamma spelare i våra 36 medlemsländer. Just nu har vi inte den korrekta statistiken då många länder bara räknar in sina landslagsspelare och inte alla aktiva. Siffror som visar på 100 licensierade spelare handlar i själva verket om 1 000. Men kommande år ska vi ha fått i ordning på statistiken och då kommer vi ha över 300 000, säger Eriksson.


Michael Holmström är en av många spelare ute i världen. Här på plats i New York.


Tendensen visar att i de sex, sju största länderna växer medlemsantalet rejält, men även i de mindre etablerade länderna är framfarten imponerande.

En snabb uträkning vittnar om att 1996 representerade Sverige, Finland och Schweiz 93 procent av världens totala licenser.

Senaste statistiken från sommaren 2004 visar att andelen är nere på 78 procent. Och den kommande statistiken kommer förmodligen sänka de tre stora ländernas andel ytterligare. Man kan rent ut säga att det skett en jätteboom i innebandyvärldens mindre länder.

– Till exempel har man i Singapore och Holland legat på och jobbat med att få ut innebandyn i skolorna och att få igång en serie- verksamhet. I Singapore var det bara en tidsfråga innan innebandyn skulle blomma ut och de håller på att bygga ut sin organisation. I Tyskland har det vuxit med minst 1 000 nya medlemmar det senaste året.

Och inte nog med det.
– Kanada och USA verkar vara på gång och tänker i rätt banor. Även Australien har fått igång sina regioner på ett bra sätt, säger Eriksson.

Detta och mycket mer finns att läsa i senaste numret av Innebandymagazinet


 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>