2005-11-02 14:02

Exponera elitmässigt!

Under rubriken Vägen mot guldet skriver Gittan Ahonen varje månad en krönika om elitinnebandyn på damsidan.

Oktober 2005: Exponera elitmässigt!

Äntligen är innebandysäsongen igång igen! Försäsongsturneringar och träningsmatcher i all ära, men det är tuffa, prestigefyllda och nervkittlande tävlingsmatcher jag har suktat efter.

Min första match för säsongen gjorde mig inte besviken. Hammarby tog emot Falun och den matchen hade allt; högt tempo, många målchanser, två utomordentligt bra målvakter och en oväntad scenförändring i slutet av matchen. ”Bajens” unga talang Sara Attermo, en respektlös och irrationell forward född -87, blev matchvinnare när hon nätade för sitt lag i sudden death.

                              

Damernas elitserie har startat och mediebevakningen är lika usel som tidigare. Herrarnas elitseriepremiär i Globen gick väl knappast någon förbi? Att damidrotter får sämre medieexponering än herrarna är välkänt sedan länge, men arbetar damföreningarna gentemot media på ett professionellt sätt?

Mina farhågor besannades när jag tog kontakt med de ledande innebandysajterna och facktidningen Innebandymagazinet. Dessa bekräftar att det är mer regel än undantag att damföreningarna inte skickar pressreleaser eller på annat sätt informerar om sin verksamhet.

Arbetar damföreningarna elitmässigt med ”sin produkt”, ökar också chanserna till att bli elitmässigt exponerade och så är bollen i rullning. Exponering ger publik och sponsorer, vilket ger intäkter, som ger bättre förutsättningar för alla intressenter. Detta ger bättre kvalité på ”produkten” det vill säga truppen och arrangemanget. Inga direkt nya slutsatser.

Jag sneglar mot damfotbollen och de svenska mästarna Umeå IK. När ska innebandyns svenska mästarinnor Iksu ens vara i närheten av Umeås framgångsrika marknadsföring, publiksnitt och profilering? Jag vet, fotboll är en folklig idrott med lång tradition… men ändå, någonstans har också Umeå börjat.

                             

Förutom att informera om sin verksamhet, bör föreningarna profilera valda spelare. På framsidan till nya ”Damelitguiden”(som för övrigt är mycket läsvärd) finns Iksus Sofia Olsson. Visserligen var hon uttagen till landslagslägret i slutet av oktober, men hon är ändå relativt okänd.

Det förvånar mig att distributören av guiden (Föreningen Svensk Elitinnebandy) väljer Olsson före de spelare som förbundet tidigare har valt att profilera, för jag är inte övertygad om att gemene man har koll på dessa tjejer och varför inte satsa på redan etablerade namn? Inom herrinnebandyn finns en stor profil i Niklas Jihde. Förutom att han är en oerhört duktig innebandyspelare, vågar han uttrycka sina åsikter, ofta ödmjukt med glimten i ögat.

Ibland räcker det med att ha en gudabenådad talang för att bli en profil. Tänker främst på Umeås Marta, som drar publik till varje fotbollsarena landet runt. Innebandyn behöver få fram profiler, både med talang och som kan tala för sporten. Tyvärr fick Balrogs Birgitte Lersbryggen lägga klubban på hyllan på grund av skadeproblem, annars är hon ett exempel på en utmärkt damprofil. Produkten damelitserien är bra, men den kan bli bättre.

                              

Det som verkligen gläder mig med resultaten i inledningen av elitserien, är att det egentligen inte finns någon given favorit. Ju mindre förutsägbar utgången av en guldstrid är, desto större intresse för vägen mot guldet blir det. Det är visserligen inga höga odds på att de fyra främsta lagen, möjligen i en annan ordning, i respektive elitserie i dagsläget är de lag som går vidare till Super Elit så småningom, men vägen till guldet är lång och allt kan hända…

                              

Månadens...

...stryklag

I laget som representerar Högdalen i elitserien denna säsong består stommen av tjejer födda 1988. Nu sitter jag visserligen med facit i hand, men ett snitt på drygt tio insläppta mål per match och idel förluster, talar sitt tydliga språk. Högdalen borde inte ha tackat ja till elitserieplatsen. De rätta förutsättningarna fanns eller finns helt enkelt inte…

...uttagning
I mitt första utkast av denna krönika, kritiserade jag förbundskapten Jan-Erik Vaaras uttagning av centern Hanna Lundström, som denna säsong spelar i division 1-laget Skellefteå. Men enligt de rapporter jag har fått, tillhörde Lundström en av de bästa under helgens landslagsläger. Jag väljer ändå att vara kritisk till uttagningen. Det må hända att Lundström tränar hårt och står sig i konkurrensen i början av säsongen, tror att det blir större skillnad ju längre säsongen lider och att det faktum att Lundström väljer att inte spela i den högsta serien, bör ge Vaara svar på hur hennes satsning på innebandy ser ut. Sen kan man ju undra hur illa det är ställt med bredden på svensk daminnebandy, när inte elitseriecentrarna duger till landslaget…

...mest oväntade
Hur många hade hört talas om Endres Sabina Wedberg innan denna säsong? Nu vet nog de flesta vem hon är, då hon fullkomligt öser in poäng och leder Elit Södras poängliga…

...mest saknade
”En spelare gör inte ett helt lag” heter det ju som bekant. Dock har unga Lockerud/Mariestad det väldigt tufft utan en viss Johanna Ekeroth…

...spöke
Faluns backklippa Emma Lundmark var bekymrad i början på säsongen: ”Det är jobbigt att hela tiden få läsa och höra hur stora favoriter vi är”. Hon blottar just det som kan fälla favorittyngda Falun, nämligen psyket. ”Prestationsångest”, hävdade tränaren Tobias Engblom när Falun förlorade de två första matcherna. Jag anar att Falun har lagt in mental träning på schemat…


34-årig stockholmsbo och tvåbarnsmor. Till yrket är hon producent.

Har spelat innebandy sedan 1990. Klubbar på A-lagsnivå för Gittan har varit IBK Bromsten, Järfälla IBK, Hagsätra IBK, Högdalens AIS och Fornudden IB.
Fyra SM-guld i rad blev det med Högdalen under åren 1996-1999. Tre av dessa säsonger blev det även seger i Europacupen.

Gittan sitter i SIBF:s valberedning och har även arbetat i Stockholms Innebandyförbundsstyrelse. Hon har också varit coach för Stockholms stadslag (flickor). Som skribent har hon bland annat varit verksam för tidningarna Svensk Innebandy och Innebandymagazinet.


Åsikter i krönikan behöver inte vara SIBF:s officiella.

 <div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>