2005-11-10 09:40

Alexander - den store teknikern

Han ligger i toppen av elitseriens poängliga, är nybliven landslagsman, och är på väg att leda nederlagstippade FC Helsingborg mot slutspel. Men själv tar Alexander Nede alla framgångar med ro, och påpekar att säsongen ännu är ung.

De flesta känner till historien vid det här laget, hur Alexander Nede förra vintern blev namnet på allas läppar efter sitt makalösa zorro-mål för Balrog i derbyt mot AIK. Det blev dock bara ett år hos de dåvarande svenska mästarna från Botkyrka, och medan Balrog har det tungt den här säsongen så storspelar Alexander Nede, som alltså är tillbaka i Helsingborgströjan.

– Att vara innebandyspelare är inte ett yrke som om du spelar fotboll, det finns inga stora pengar i sporten. Det handlar istället om var du trivs, och jag trivs bra i Helsingborg, jag kommer ju härifrån Skåne, säger Alexander Nede om sin ettåriga sejour i Stockholm.

Trivs gör Nede uppenbarligen även på innebandyplanen, med sina 10 mål och 5 assist är han just nu trea i elitseriens poängliga. Succén i höst har lett till att han för första gången har belönats med en plats i landslaget, i de två bortamatcherna mot Tjeckien 19 och 20 november.

– Det är självklart jättekul, en dröm som går i uppfyllelse. Det känns också bra att Kristina (Landgren Carestam, förbundskapten) påpekar att jag inte är med för att jag är bra på zorro, utan för att jag även har andra kvalitéer.

Både Helsingborg, som för tillfället ligger tvåa i elitserien, och Alexander Nede själv har alltså haft en imponerande inledning på säsongen, men allt prat kring dessa framgångar vill Nede tona ner.

– Visst har vi börjat starkt, och det är skönt att vi har skaffat oss ett avstånd ner till
bottenlagen. Men samtidigt har det bara gått sex omgångar av serien så det är mycket kvar att spela om, påpekar han.

– För egen del är det lätt att spela bra när laget hela laget går bra, och det har varit stolpe-in för mig så lär långt.

På torsdagskvällen kommer Helsingborgs fina form att ställas på ett ordentligt prov i bortamatchen mot svenska mästarna Warberg, en match som Alexander Nede ser fram emot med tillförsikt.

– Det känns inspirerande, vi i Helsingborg har inte tagit några poäng mot Warberg på bortaplan tidigare. Men nu är vi i bra form, och vi kan spela avslappnat. Pressen är på Warberg som har hemmaplan, avslutar Nede.

Författare: Rasmus Lenefors


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>