2005-11-13 19:43

8 mål i första perioden när AIK vann

AIK vann bortamötet mot IBK Dalen med 6-7 i herrarnas elitserie. AIK var mycket effektiva i början och ledde med 2-6 efter den första perioden. Men Dalen arbetade sig tillbaka i matchen och det blev en dramatisk avslutning.

AIK kom till spel utan både långtidsskadade Niklas Jihde och förkylde Per Svensson och spelade därför bara på två femmor.

Första perioden innehöll mycket dåligt försvarsspel ifrån båda sidor samtidigt som AIK var grymt effektiva offensivt. Gustaf Ericson inledde målskyttet för AIK redan efter 28 sekunder. Sedan följdes lagen åt till 2-2 innan AIK rykte ifrån till 2-6 ledning vilket blev resultatet efter den första perioden. AIK var som jag skrivit innan mycket effektiva i anfallszon under den första perioden och gjorde sex mål på tio skott vilket bland annat ledde till att man i Dalen bytte ut målvakten Fredrik Hörnkvist vid ställningen 2-4.

Redan 18 sekunder in i andra perioden reducerade Dalen genom Alexander Boden i power play. Sedan reducerade Dalen ytterligare en gång i andra perioden och ställningen efter den andra perioden var 4-6 till AIK. I andra perioden spelade båda lagen upp sig rejält defensivt särskilt Dalen som nästan var ett helt annat lag i andra perioden och inte släppte in ett ändå mål.

Cirka 8 minuter in i tredje perioden utökade AIK ledningen till 4-7 genom den för dagen mycket duktige Conny Vesterlund. Sedan reducerade Dalen återigen genom en straff som poängkungen Andreas Carlbom lite turligt kunde utnyttja. 14.50 in i perioden drog AIKs Mats Carlsson på sig en lite onödig utvisning genom att dra av Dalens målvakt masken. Dalen utnyttjade det numerära överläget och reducerade än en gång till 6-7 genom ett något turligt skott av Andreas Carlbom som styrdes in i mål via ett AIK-ben. På slutet tog Dalen ut målvakten och slutet blev både dramatiskt och mycket spännande men resultatet stod sig.

De bästa spelarna i Dalen respektive AIK var Daniel Marklund i Dalen och Conny Vesterlund i AIK. I AIK gjorde även Gustaf Ericson ett hattrick under den första perioden.
Det som avgjorde matchen var den första perioden då AIK tog en 2-6 ledning. Och även om Dalen efter det spelade upp sig rejält och gjorde två bra perioder så kändes det ändå som AIK hade god kontroll matchen igenom.

Matchfakta


Författare: Johan Norberg

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>