2013-05-23 11:30

Damlandslagstruppen till junilägret

Sveriges damlandslag ska försvara guldet när VM avgörs i Tjeckien den 7 till 15 december. VM-säsongen inleds med ett läger i Köping den 6 till 9 juni - här är truppen som förbundskapten Curt Söderström tagit ut.

Truppen bygger på den som var uttagen till Euro Floorball Tour i Tjeckien i april, men har några förändringar.

- Amanda Wall och Martina Löf vilar det här lägret. Jag har låtit Emelie Wibron få ledigt för att spela Bali Open med Pixbo Wallenstam. Det är inte ofta en innebandyspelare får en sådan chans, så efter samtal med Emelie kom hon och jag överens om det, säger förbundskapten Curt Söderström och fortsätter:

- Vi väljer att ta in en tredje målvakt i Elin Forsberg. Eftersom det här lägret handlar mycket om att svetsa samman gruppen känns det viktigt att ta med samtliga av de tre målvakter som konkurrerat om landslagsplatserna den senaste tiden.

Mathilda By som tvingades tacka nej till EFT senast är tillbaka i landslaget. Likaså Moa Tschöp som haft en lyckad rehabilitering efter sin fotskada. Truppens största överraskning är IKSU-backen Karin Nygren som därmed gör debut i A-landslagssammanhang.

- Karin (Nygren) är en framtidsspelare som varit uppe i diskussion på ledarsidan ganska länge. Hon fick olyckligt en korsbandsskada bara en vecka före U19-VM i Slovakien förra våren och har nu arbetat energiskt och ambitiöst för att komma tillbaka. Nu vill vi testa henne i landslaget. En spelare med otroligt hög potential, säger Curt Söderström och beskriver hennes styrkor:

- En snabb, storväxt back som är skicklig i närkampsspelet och har ett bra skott. Hon är mentalt stark och orädd på planen.


Karin Nygren och Emelie Lindström är två av de 23 spelare som är uttagna till lägret i Köping. Foto: Per Wiklund.

Under lägret i Köping är det inte inplanerat någon träningsmatch för landslaget, vilket öppnar upp för andra former av träning och aktiviteter.

- Många har haft ett uppehåll med klubba och boll så vi vill bibehålla känslan. Vi kommer ha några fysiska aktiviteter där det handlar om att stämma av hur försäsongen startat upp för spelarna. Det kommer även bli en del videoanalys från EFT, säger Söderström som betonar att lägrets viktigaste del handlar om teambuilding:

- Vi kommer genomföra ett antal lagaktiviteter där spelarna jobbar tillsammans i sina femmor, bland annat i samarbete med kanot- och bågskytteföreningen i Köping. Vi har väldigt många individualister men vi måste få dem att samverka tillsammans. Den potentialen finns hos alla i gruppen och är en nyckel för att nå framgång i VM.

Hela truppen

Målvakter
Elin Forsberg, Karlstad IBF
Emelie Frisk, Djurgårdens IF IBF
Malin Marklund, IKSU

Backar
Sofie Andersson, IBK Dalen
Katarina Bjuhr, IBK Dalen
Cassandra Edberg, IKSU
Jenny Gustafsson, IKSU
Karin Nygren, IKSU
Iza Rydfjäll, IKSU
Sanna Scheer, Rönnby IBK
Moa Tschöp, Djurgårdens IF IBF

Forwards
Mathilda By, Rönnby IBK
Josefina Eiremo, IKSU
Johanna Holmbom, IBF Falun
Anna Jakobsson, Endre IF
Therese Karlsson, KAIS Mora IF
Frida Lindgren, IBF Falun
Emelie Lindström, Djurgårdens IF IBF
Amanda Larsson, KAIS Mora IF
Linn Lundström, IBK Dalen
Sandra Mattsson, Djurgårdens IF IBF
Anna Wijk, KAIS Mora IF
Victoria Wikström, IKSU


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>