2016-06-16 13:00

Spännande upplägg i Småland


Torbjörn Jansson, en av tre distriktlagskaptener. Foto: Smålands IBF

 

Igår kunde ni läsa om Smålands Innebandyförbunds fokus på utveckling av föreningarnas organisationer. Idag berättar Thomas K:h Andersson om ett intressant seriespelsupplägg och om en spelarutvecklingsmodell som blev succé redan första året.

Under tre år har Smålands Innebandyförbund jobbat för att stegvis anpassa tävlingsverksamheten mot SIU efter de förutsättningar som finns i distriktet. Det har handlat om såväl barn- och ungdomssidan som junior- och seniorverksamheten. 
- Vi vill få så jämna serier som möjligt och då är det inte bara åldersstruktur som ska styra utan mognad i laget och förra årets serieplacering. Verksamheten ska också vara levande hela tiden, varför vi låter föreningarna komma med input så att vi kan utvecklas tillsammans, säger Andersson.

En nyhet inför säsongen 2016/17 är att man nu satsar på ett kombinerat pool- och seriespel på flicksidan.
- Detta görs för att få spela fler matcher utan att för den skull behöva resa mer. Det gäller alla flicklag i åldrarna 11-16 år.  De spelar två poolspelsomgångar i början av säsongen, därefter ett traditionellt seriespel och avslutningsvis ytterligare två poolspel. Det är ett koncept som tagits emot med glädje och vi har till och med föreningar från andra distrikt som hört av sig och velat vara med på tåget.

Under föregående säsong genomförde man för första gången en spelarutvecklingsmodell som bestod av fem läger. Idén kom från distriktslagens förbundskaptener, styrelsen och kansliet. Till lägren var det fritt för vem som helst att anmäla sig och varje läger hade ett särskilt tema, till exempel kost, fysik och försvarsspel.
- Lägren hölls på olika orter i Småland och man kunde anmäla sig till så många av dem som man önskade. Ville man bara vara med på ett så var det ok. Vi jobbade också på att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt så att inte det skulle vara ett hinder för någon som ville vara med, berättar Andersson och fortsätter:

- Det sista tillfället var ett rent matchläger där man delades upp och spelade internmatcher under en helg. Distriktslagsledarna var då på plats och tog efteråt ut en bruttotrupp till något som vi kallar Camp Småland. Därefter togs spelare ut till de slutgiltiga smålandslagstrupperna som spelade SM.

Totalt deltog 520 ungdomar och Andersson ser vinster både för breddverksamheten och för att få slagkraftiga trupper till distriktslagen.
- Förra året var första gången vi genomförde det här och det blev en braksuccé. Dels är det ett jättebra sätt för spelare på olika nivåer att få veta vad de behöver jobba mer med specifikt. Dessutom ger det ledarna en bredare överblick av spelare inför uttagningarna. 

Tidigare texer om SIU:
Småland satsar på organisation
Södermanland vill lyfta - genom SIU
Göteborgs IBF jobbar brett med SIU
Så ska Gästrikland sprida SIU-tänket
Ledarna ska drillas i Skåne
Innebandy hela livet i Skåne
Dalarnas IBF startar motionsinnebandy
Hälsingland satsar på SIU-certifiering
SIU-modellen fem år - det här har hänt
Debatten kring barns tävlande fortsätter
Så ska SIU-modellen genomsyra innebandyn
Distriktens långsiktiga SIU-projekt hyllas
"Certifierad förening" är Upplands framgångsrecept
Så skapas en "Certifierad förening"
Stockholms väg till SIU-anpassning
Nya seriesystemet möttes av ris och ros
"Vi är reko" blir Hallands slagord

 


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>