2016-06-14 06:38

Södermanland vill lyfta - genom SIU


Foto: Per Wiklund

Södermanlands Innebandyförbund har förstärk på personalsidan för att implementera Svensk Innebandys Utvecklingsmodell hos föreningarna. Nu väntar ett – förhoppningsvis – långsiktigt arbete.
– Vi jobbar för ett gemensamt Innebandysödermanland, säger Sarah Wårdemark.

Södermanlands IBF har, för att se till att föreningarna faktiskt börjar tänka enligt Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU), anställt Sussie Engberg och Sarah Wårdemark som också arbetar på Sörmlandsidrotten.

I slutet av maj träffade Engberg och Wårdemark nio föreningar i Södermanland. En inbjudan hade gått ut till föreningarna i distriktet, där föreningsutveckling stod i fokus.

– Vi får se på vilket sätt föreningar vill gå vidare nu efter träffen. Vi pratade om Idrottens strategier, Idrotten vill och Innebandyn vill kopplat till SIU. Varje förening fick fundera på hur det faktiskt ser ut hos dem och prioritera vad de behöver arbeta mer med, säger Sarah Wårdemark.

Vilka frågor kom från föreningarna under träffen?
– Mycket handlar om tolkningar av SIU. Det finns lika många tolkningar som människor. Där behöver vi göra ett jobb och verkligen pusha för utbildningar. Vi pratade om vikten av att gå utbildningen Människan, och inte bara prioritera övningar för att bli bättre som ledare. Föreningarna behöver få en förståelse av hur vi kan använda SIU som ett verktyg för att leva upp till Innebandyn Vill och idrottssveriges värdegrund.

Södermanlands mål är att få stabilare föreningar. De vill se till att organisationerna fungerar väl och att man genom det kan få flera innebandyspelare att stanna inom idrotten.

– Vi jobbar för ett gemensamt Innebandysödermanland. Hur kan vi tillsammans lyfta innebandyn på alla fronter? Det måste vi titta på, både spel- och organisationsmässigt, säger Wårdemark.

Projektet pågår först och främst året ut, men förhoppningen är självklart att hon och Engberg kommer att fortsätta även under kommande år.

– Det kommer att behöva jobbas med det här under en längre tid, minst två år till. Vi har fokus på främst styrelser och i viss mån även ledare under detta år. Föreningsutveckling är något som pågår hela tiden. Ett positivt evighetsarbete skulle vi kunna säga, där nya människor tillkommer kontinuerligt och ger ny energi till utvecklingen.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>