2016-06-10 06:59

Ledarna ska drillas i Skåne


Foto: Roger Nielsen

Skånes Innebandyförbund strävar efter att alla ska kunna spela innebandy hela livet. I onsdags kunde ni läsa om hur det arbetet påbörjats med föreningsträffar. Sara Berglind är ansvarig för den konkreta implementeringen och hon berättar att det blir ordentligt med fokus på ledarsidan.

- Vi kommer satsa på praktiska ledarträffar. Det har redan i år genomförts tillfällen där vi tillsammans tittat på träningar och efteråt diskuterat vad som är bra och vad som saknas. Vi tror att man kan coacha varandra och se saker med nya ögon tillsammans, berättar hon och fortsätter:

- Vi ska också försöka hitta fler former för att följa upp våra utbildningar på ett bättre sätt. Det är viktigt att stötta ledare i sin vardag och vi vill också hjälpa föreningarna så att det kan göra mycket av uppföljningsarbetet själva.

I Skåne kommer det satsas rejält på unga ledare, såväl på helt nya som på ungdomar som redan skaffat sig lite erfarenhet.

- Vi kommer tillsammans med SISU ha ett projekt som heter Mitt första ledaruppdrag. Det riktar sig till 13- och 14-åringar och kommer handla både om att vara ledare och domare. Teori blandas med praktik när man testar att vara ledare i sin egen förening, berättar Berglind och fortsätter:

- Vi vill även fånga dem som är lite äldre och kanske varit ledare ett tag. Där har vi inte kommit lika långt men vi tror att det finns mycket att vinna på att tillsammans med föreningarna stötta upp unga ledare

Men det gäller även att nå verksamheten på junior- och seniorsidan, SIU slutar inte vid 16 år och där tror Berglind att det finns en hel del att göra:

- Det behöver ske en förändring bland tränare på junior- och seniorsidan. Där är man kanske mest färgad av hur man tror att det ska vara och har svårast att förändra invanda tankesätt. Det behöver jobbas mer med Människan, både för att ta vara på talanger på rätt sätt och för att satsa på livslångt idrottande för alla.

Berglind betonar att det är tyngdpunkt på Människan i SIU-modellen och berättar att Skånes Innebandyförbund regelbundet lägger ut ett SIU-tips på sin hemsida. 

 - Det är konkreta tips för att bryta av sitt invanda mönster som ledare, det kan handla både om övningar men mest om knep för att utveckla träningen.  Det är också något vi vill bli bättre på, att dela med oss. Längre fram skulle vi vilja lansera en hel verktygslåda.

Tidigare texer om SIU:
Innebandy hela livet i Skåne
Dalarnas IBF startar motionsinnebandy
Hälsingland satsar på SIU-certifiering
SIU-modellen fem år - det här har hänt
Debatten kring barns tävlande fortsätter
Så ska SIU-modellen genomsyra innebandyn
Distriktens långsiktiga SIU-projekt hyllas
"Certifierad förening" är Upplands framgångsrecept
Så skapas en "Certifierad förening"
Stockholms väg till SIU-anpassning
Nya seriesystemet möttes av ris och ros
"Vi är reko" blir Hallands slagord

 


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>