2017-02-20 06:47

SIU: Öka engagemanget med unga ledare


Unga ledare i Skåne. Foto: Skånes IBF

Skånes Innebandyförbund hade i december en julkalender på sin hemsida med massvis av tips gällande Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Lucka sju handlade om ungdomsledare.

Tidigare under 2016 genomförde Skånes IBF en undersökning med unga ledare som är verksamma i dag för att få inblick i hur förutsättningarna ser ut och vilka utmaningar de ställs inför. Med utgång i svaren från undersökningen har de tagit fram några tips om hur en förening kan arbeta för att rekrytera, behålla och stötta nya och nuvarande unga ledare. 

  1. Våga fråga. Rekrytering av unga ledare sker ofta bland personer som redan är en del av föreningen - för att kunna rekrytera måste man våga fråga. Att ställa frågan till ungdomarna i föreningen kan vara allt som krävs, det blir aldrig värre än ett nej. Ett vidare tips är att be befintliga unga ledare om hjälp till rekrytering, de vet vad det innebär och har ett överlägset kontaktnät i målgruppen. Det finns dessutom ofta en vilja att uppmuntra och tipsa andra ungdomar om att bli ledare.

  2. Lyft fram det positiva. Att få se utveckling och glädjen den ger upplevs vara det bästa med att vara ledare. Aspekter som att få ta ansvar, kunna lära ut något man brinner för samt ta sig an en ny utmaning är också argument att lyfta fram. Unga ledare är den ultimata förebilden för de barn de tränar och har ett enormt inflytande. Att vara ledare är roligt och utvecklande för ledaren själv, glöm inte att påtala detta för kandidater.

  3. Skapa förutsättningar. Vad behövs för att de tillfrågade ska kunna ta sig an ledaruppdraget? Tiden är ett återkommande problem för unga ledare. Får ledaren själv chansen att påverka sina tider inom uppdraget blir det lättare att kombinera med det övriga livet. Vilka förutsättningar som behövs är givetvis individuellt, visa de unga ledarna att de är viktiga genom att vara tillmötesgående.

  4. Ge stöd, men ta inte över. Från föreningens sida är det viktigt att stötta och finnas där för den unga ledaren. Samtidigt behöver den unga ledaren själv få bestämma och ta ansvar. Det gäller således att hitta balansen mellan att låta ledarna leda och att ge stöd. För detta kan det kan vara bra att ha en person i föreningen som alla de unga ledarna kan vända sig till för rådgivning, en hjälpande hand. Ytterligare en viktig sak är att låta den unga ledaren enbart behöva fokusera på innebandyn. Allt annat praktiskt runt omkring ska den unga ledaren inte behöva ha hand om, en lagledare som hjälper till med resterande saker utanför själva träningen av innebandy är att rekommendera.

  5. Ge möjlighet till utveckling. Precis som spelare vill även ledare utvecklas och utmanas. Skapa förutsättningar för ledarna att gå på nya utbildningar för att kunna ta nästa steg. En ny utmaning kan också vara att träna en annan åldersgrupp eller flickor istället för pojkar och vice versa. Behåll de unga ledarna i föreningen genom att låta de växa.

Se alla artiklar i julkalendern här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>