2017-02-06 07:00

Puskala summerar Finnkampen i Skellefteå


Puskala och Edgren ska ta Sverige till VM-guld i Växjö. Foto: Amir Chehrehnegar

En klar förlust och ett kryss. Men Förbundskaptenen tror stenhårt på sitt lag.
- När vi flyttar bollen som vi ska finns det inget lag i världen som hänger med.

Sverige fick en skakig start på lördagen. Finland visade ingen barmhärtighet och högg som kobror på de svenska misstagen. Segersiffrorna 8-4 var helt rättvisa och Finland var också kyligast i straffläggningen.

- Vi vet vad vi står inför en helg som denna. Det är två matcher. Det är straffar. Samtidigt vill vi förbereda oss så mycket som möjligt inför framtiden. Där sprang vi in i en liten mina i match nummer ett. Delar av den matchen var faktiskt bra. Men vi kunde utvärdera den i teamet och gå vidare till match nummer två, där vi stundtals spelade bländande innebandy.

Sverige hamande i underläge även i söndagsmatchen. Men efter helgens bästa period hade man vänt på steken och skaffat sig en 6-3-ledning. 

- Båda matcherna hade flera ansikten. Vi behöver förbättra en del enkla delar som att hjälpa varandra och snacka med varandra. Där misslyckas vi i stunder och då är motståndarna så pass skickliga att vi blir straffade. 

Finland krigade sig tillbaka till 6-6 och kunde därefter återigen knipa extrapoängen i straffläggningen. 

- Vi måste våga tro på det vi sagt att vi ska göra. I EFT gjorde vi fem raka mål och här gjorde vi sex raka mål när vi gjorde det vi skulle. Sedan föll vi tillbaka till gamla synder. Vi behöver jobba för att göra fler stunder bra. 

Puskala nämner också skillnaden i upplägg vad gäller U19-landslagen i Finland och Sverige. De finska spelarna hade betydligt fler landskamper totalt i och med att man där satsar fullt ut mot VM som spelas vartannat år. I Sverige ges varje årskull chansen till landslagsspel, ett upplägg som förbundskaptenen är oerhört tydlig med att han föredrar.

- Vi har lite fler spelare som får lite färre landskamper jämfört med de andra lagen där färre spelare får fler landskamper. Det är en utmaning och den gillar vi. Men vi måste också vara medvetna om att det är en utmaning. Det gör att vi fortfarande har saker att jobba vidare på. Vi utgår från de spelare som vi har fått träffa nu, de som vi tycker har kommit längst i sin utveckling, ser över vilka egenskaper de har och försöker skapa ett spel som ska passa dem. 

Bland sina adpeter framhåller han tekniken och snabbheten som de främsta egenskaperna.

- När vi flyttar bollen som vi ska så finns det inget lag i världen som hänger med. Kontentan av de kvalitéerna ser vi i de här klapp-klapp-målen som vi bjöds på här i Finnkampen.

Inför VM som går i Växjö 3-7 maj skall det tas ut en trupp. Hur den ser ut, menar Puskala, är ännu oklart.

- Det är tjugo spelare som har gjort hela resan från Bosön och det är klart att vi tror väldigt hårt på dem. Det finns inga garantier och det är inga biljetter som är klara men de som varit med hittills har skapat sig väldigt bra förutsättningar för att vara med på resan ända in i maj.

Bland spelarna som varit med finns det några namn som han tycker har utmärkt sig lite extra.

- Linus Holmgren har varit bra hela vägen och bara växer och växer. Filip Wiklunds energi är härlig och Kasper Broby gör ju mål. Oskar Malmgren gjorde också två fantastiska matcher i Skellefteå men vi har många spelare som är med och bidrar.

För U19-herrarna var helgen i Skellefteå mer än bara landskamper.

- Vi lyckades ju vinna turneringen, vilket var mycket tjejernas förtjänst, och det är förstås kul. Men detta har också varit en träningsmöjlighet för oss inför stundande VM. Vi har haft fyra riktigt bra träningar och jobbat med ganska många speldelar. Vi har en del kvar men vi har fått många bra kvitton, både när det gäller spelet och när det gäller spelare.


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>