2017-02-16 13:06

Jan-Erik Vaara slutar som förbundskapten


Jan-Erik Vaara tog Sverige till flera VM-guld. Foto: Per Wiklund

Efter sex framgångsrika år slutar Jan-Erik Vaara som förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Även assisterande förbundskapten Ulf Hallstensson lämnar sitt uppdrag.

Jan-Erik Vaara förde det svenska damlandslaget till tre raka VM-guld 2007 till 2011 och sedan herrlandslaget till två raka guld 2012 och 2014. Senast i Riga i december 2016 blev det VM-silver efter förlusten i finalen mot Finland på straffar.

Såväl Jan-Erik Vaaras, som assisterande förbundskaptenen Ulf Hallstenssons, kontrakt går ut efter den pågående säsongen.

- Jan-Erik Vaara har betytt otroligt mycket för svensk innebandy. Han har lett Sverige under sex VM och med sina fem VM-guld som förbundskapten är han den främste vi har haft. Ulf har varit en del av svensk landslagsinnebandy sedan 2001 och under åren haft roller i såväl U19-damernas som damernas och herrarnas landslag där han har nått stora framgångar. Vi vill tacka och hylla både Jan-Erik och Ulf för deras betydande insatser, säger Svensk Innebandys ordförande Tomas Engholm.

- Jag är extremt nöjd med den utveckling herrlandslaget haft och det vi uträttat tillsammans under åren. Vi har lyckats uppnå stora delar av den spelvision och spelidé som vi satt upp och gulden vi har tagit har i sig varit fantastiska resor och upplevelser. Men allting har ett slut och nu väntar nya utmaningar, säger Jan-Erik Vaara.

Landslagschefen Joakim Lindström lyfter Jan-Erik Vaaras insatser för Svensk Innebandy och blickar samtidigt framåt:

- Jan-Erik har brutit barriärer för såväl dam- som herrinnebandyn. Kravbilden för att få representera Sverige har höjts och Jan-Erik har varit en avgörande del i det arbetet, samtidigt som han utvecklat sättet landslaget har spelat på. Nu står vi inför utmaningen att ta tillbaka VM-guldet i Tjeckien 2018 och för att fortsätta utmana över tid har vi också ett strategiskt arbete att göra där vi blickar långsiktigt mot VM i Finland 2020. Tiden är rätt för en nystart.

Arbetet med att tillsätta nya förbundskaptener har nu intensifieras för att presenteras inom kort.

Läs en längre intervju med Jan-Erik Vaara här.


Även Ulf Hallstensson lämnar sitt uppdrag. Foto: Per Wiklund


Vaara efter VM-guldet i Göteborg 2014. Foto: Per Wiklund


...där han blev duschad i omklädningsrummet. Foto: Per Wiklund


2007 tog Vaara VM-guld med damlandslaget. Foto: Svensk Innebandy


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>