2017-02-07 06:40

Granelid: ”Vi har bevisat vilka som är bäst”


Camilla Granelid hade all anledning att jubla under Finnkampen. Foto: Amir Chehrehnegar

Sverige tog full pott och förbundskaptenen tror att vi fått se nya landslagsstjärnor i kullen som nu gjort sina sista framträdanden i U19-sammanhang. 

Det blev en minst sagt lyckad helg för U19-damerna i Skellefteå. Laget inledde med att vinna den första matchen med 4-2. Därefter drogs också det längsta strået i straffläggningen. Förbundskapten Camilla Granelid berättar att det blir ett annat fokus för Sverige än för Finland i och med ländernas olika upplägg i U19-landslagen. I Sverige låter man varje årskull få sina landskamper medan man i Finland jobbar mer fokuserat för VM som går vartannat år. Det medför att de svenska spelarna får kortare tid på sig i landslaget och behöver komma förbi ”debutantstadiet” snabbare.

- Vi försöker jobba mycket det mentala spelet. Det är en stor grej att dra på sig en blågul tröja, det vet vi. Vi strävar efter att spelarna ska gå in med samma trygghet och pondus redan i första landskampen som det kanske vanligtvis tar ett par matcher att göra annars. Vi vill försöka få ur dem minst det de presterar hemma. Inför den här samlingen fick spelarna skicka in filmer på när de la en straff för att ta ner anspänningen i just det momentet.

Om det var det nya tilltaget att träna straffar redan på hemmaplan låter vi vara osagt. Men Sverige lyckades vinna även den andra matchen (3-1) och dess efterföljande straffläggning och tog därmed full pott i Finnkampen. En lysande avslutning för tjejerna som gjorde sina sista U19-landskamper i Skellefteå.

- Jag tycker det är härligt för 98-kullen att få det här med sig. Det är ju det sista vi gör. EFT kanske är mer likt VM på vissa sätt men i Finnkampen är det världens två bästa lag som möts och då man får två rktigt bra matcher. Nu har vi bevisat vilka som faktiskt är bäst.

För Granelid var det examen för hennes allra första kull som Förbundskapten. Och hon tror det finns gott om blivande stjärnor i det här gänget.

- På sikt har vi några som kommer knacka på dörren till ”stora” landslaget, det är jag helt övertygad om. Sedan har vi ju också Jonna Sjöberg hemma som är skadad. Det är en kugge som också hade gjort skillnad även här i Finnkampen.


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>