2017-02-27 06:15

Domaren Casper har bara en arm - "Man ska inte ge upp"


Casper Dahlberg med åttaåriga vännen Ville Abenius, som också föddes med dysmeli. Foto: Per Wiklund/privat

19-årige Casper Dahlberg dömer innebandy i Småland och har precis blivit uppflyttad till distriktsnivå. Men en sak är annorlunda med honom: han har bara en arm, eftersom han föddes med dysmeli.

När skador satte stopp för Casper Dahlbergs innebandyspelande för några år sedan började han döma i stället. Han ville fortfarande vara delaktig i sporten och dömandet blev en bra lösning.

Casper föddes med dysmeli, vilket i det här fallet innebär att hans ena underarm inte är fullt utvuxen. Men det har aldrig stoppat honom från att varken spela eller döma.

- Nej, det är mest till min fördel. Dels är det många som känner igen mig, det är många som jag har spelat med själv som jag dömer. Jag har mycket kontakter, det kan vara en fördel när man dömer. Och gör jag en bra insats är det lätt att känna mig, säger han.

Efter några år som föreningsdomare blev Casper uppflyttad till distriktsnivå och dömer i dag damernas division 1 och herrarnas division 3. Där går det snabbt och matcherna kan bli livliga. Då gäller det att agera korrekt och visa rätt tecken.

- Det får bli en improvisation (när man visar ett tecken, reds anm), jag får försöka göra det så tydligt som möjligt. Men det har aldrig varit några problem.

Har folk reagerat på att du bara har en arm?
- Nej, jag har aldrig fått någon negativ reaktion. Det har i stället varit mycket positivt från när jag spelade själv.

Tidigare under säsongen skrev Svensk Innebandy om Åkersbergas Fredrik Malmgren, som också föddes med dysmeli. Och precis som han menar Casper att självförtroende är viktigt om man ska fortsätta idrotta.

- Det gäller bara att tro på sig själv hela tiden och jobba hårt. Man ska inte ge upp. Man får ha lite vinnarskalle och lägga manken till, säger Casper.


Casper Dahlberg i action. Foto: Magnus Malmgren


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>