2005-12-09 10:50

Per har ordet

Svenska Innebandyförbundets ordförande Per Jansson skriver om vikten av att innebandy-Sverige står väl rustat för att följa upp den gyllene säsongen. Dessutom belyser han det faktum att goda initiativ ska berömmas – inte kritiseras.

Delar av nedanstående text är tagna från Per Janssons krönika i senaste numret av Innebandymagazinet.

Svensk innebandy har aldrig varit så medial som denna säsong. Elitserierna i innebandy har matcher i Sveriges största arenor nästan varje vecka. Vårt kommande VM löper som en röd tråd genom tv-sändningarna. Vi är snart mitt i den gyllene säsongen för svensk innebandy.  De kritiska rösterna från reportrar och tyckare med klassiska idrotter som vardag har tystnat.

Innebandyfamiljen är duktig på att svara på denna typ av påhopp. Intern media och krönikörer från det egna ledet tillåts att, och till och med förväntas, såga och kritisera med mycket snäva perspektiv. Inte sällan väljer vi att spegla nyheter och ansträngningar på ett kritiskt och negativt sätt. Istället för att lyfta det som är unikt och positivt för sportens utveckling i dagsläget.  Några exempel är, seriepremiär i Globen med Niklas Jihdes återkomst och konstmål i tv, supervärvningarna i Storvreta, Jönköpings vågade och lyckade omställning, Peder Bodéns otroliga sex mål mot Storvreta. Kritik skall belysa debattämnen i syfte att utveckla och förbättra, inte bryta ner och stjälpa goda initiativ, satsningar och nya grepp.

Vi bör därför gemensamt verka för att jantelagen inte får utrymme i vår idrott, utan snarare skapar ett klimat där framgångar, på alla områden, får det beröm de förtjänar. Kritik ska i grunden vara konstruktiv till sin natur.

I skrivande stund är biljetterna till VM-finalen i Globen slutsålda. Förberedelserna inför världens största innebandyturnering någonsin är i full gång. VM i vår kommer sannolikt att bygga det största intresse för innebandy vi någonsin upplevt, både medialt, publikt och sist men inte minst i antal utövare.

Svensk innebandy, distrikt och föreningar får räkna med en stor anstormning av barn och ungdomar som med väckt intresse vill delta i vår sport, både som spelare och publik. En anstormning som kommer att bli ett hårt prov på redan ansträngda resurser i form av ledare och halltider.

Positiva, angenäma och kända problem för en idrott som är van att växa rekordartat, på alla plan, de senaste 25 åren. Stor fokus måste läggas på möjligheter och goda idéer, för att fortsätta utvecklas. Protektionister, bakåtsträvare med perspektiv som genom en toarulle är de som bör tänka om, inte de som vågar och satsar friskt.

 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>