2005-12-30 01:00

Fyra mål på fem minuter avgjorde

AIKs effektiva power play spel avgjorde i Solnahallen på torsdagen. Hemmalaget slog Järfälla med 8-7 i herrarnas elitserie, efter fyra mål på gästernas fem minuters utvisning i andra perioden.

Det var relativt lågt tempo inledningsvis då Stockholmsderbyt mellan AIK och Järfälla drog igång på torsdagskvällen. Det hindrade inte hemmalaget och man fick redan i tredje minuten hål på Andreas Enström i Järfälla-målet, då Gustav Ericson drog på ett direktskott i slottet efter fint förarbete av Per Svensson. AIK fick åter utdelning ett par minuter senare i en rörig situation framför mål, där Mats Carlsson var sist på bollen. En smakstart för AIK som spelade med stort självförtroende.

I tolfte minuten fick man chans att visa upp det power play spel som gjort AIK så ökända denna säsong, då Erik Hasselberg satt utvisad för obstruktion. Uppvisningen uteblev och istället kontrade Andreas Ackevi in reduceringen till 2-1, ett mål som väckte sömniga Järfälla. Gästerna kvitterade exakt en minut senare genom kvällens dominant i Järfälla, Joakim Lindström, på ett skickligt pass av Mats Egnell. Landslagsmannen Fredrik Djurling tog sig även en svängom i mittzon innan han fintade bort försvaret och bröt in på mål men skottet gick över Kenneth Lundkvist i AIK-målet. Mitt i Järfällas press visade AIK prov på fint samarbete mellan lagdelarna då Lundkvist kastade ut en boll som gick förbi siste man i Järfälla-försvaret och nådde Conny Vesterlund, som ensam med Enström satte 3-2.

Järfälla fortsatte att pressa och kunde återigen kvittera, denna gång av Mats Egnell som sköt direkt på ett diagonalpass av Peter Ottonius. Gästerna fick även sista ordet då Joakim Lindström vände om i slottet och stänkte upp bollen i krysset, vilket betydde 3-4 i pausvilan.

Den händelserika förstaperioden följdes upp av en än mer händelserik andra period. AIK fick åter chansen att spela power play, denna gång i fem minuter. Hemmalaget var oerhört effektiva och när Järfälla stod fem man på banan igen, gjorde man det med fyra mål i baken och ett underläge med 7-4.

De 1432 personer som hittat till Solnahallen på torsdagen fick se ett Järfälla som kämpade hårt i tredje perioden och man lyckades även reducera två gånger om. Efter halva perioden var Gustav Ericson framme och petade in bollen till 8-6 och detta blev spiken i kistan för AIK. Trots ännu en reducering av Järfälla, av kvällens fyramålsskytt Joakim Lindström, lyckades man ta hem segern och de tre poängen efter 29-21 i skottstatistik. AIK gick därmed om Järfälla i tabellen.

Matchens lirare i AIK blev Henrik Lorendahl, efter sina två mål i power play och sitt eviga slit på plan. I Järfälla blev Joakim Lindström densamma. Jocke som började säsongen lite försiktigt har kommit igång ordentligt och med sina 10 mål på de tre senaste matcherna ligger han nu delad fyra i den totala poängligan.

Matchfakta


Författare:

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>