2009-08-05 13:10

Sara – en av alla som lägger av

Att unga tjejer lägger idrottskarriären på hyllan i tidig ålder är en trend som idrottsrörelsen brottas med. Innebandyn lever under samma premisser – och en av de som slutar nu är Balrogs back Sara Berg, 20.

– Jag kommer inte att spela nästa säsong, bekräftar Sara för innebandy.se.

– Jag känner att innebandy inte är det som jag vill hålla på med just nu. Det finns ingen riktig anledning till varför jag lägger av, innebandy är inte det jag vill göra just nu helt enkelt. Jag har spelat sedan jag var tolv år gammal och jag gillar verkligen gemenskapen. Jag älskar lagsport och trivdes i Balrog. Jag kan inte säga att jag kände nöjd heller, men jag kände att jag ville göra något annat. Det är så mycket annat som kommit in i livet: pluggande, flytt, extrajobb. 

 

Sara Berg, här i kamp med Rönnbys Malin Hansen, lägger klubban på hyllan. Foto: Kenneth Strignérus.


Sara Berg var en av Balrogs bästa backar säsongen som gick, och spelade också med U19-landslaget för ett par säsonger sedan. Men nu läggs klubban alltså på hyllan.

Och Sara är inte ensam om att lägga av tidigt – många unga tjejer väljer att lägga av med innebandyn tidigt.

– Jag har ingen aning vad det kan bero på att många unga tjejer lägger av tidigt. Kanske är man i den åldern då man gör ett val över hur man vill att framtiden ska se ut. Visst, man kan väl plugga, jobba och spela innebandy samtidigt, men jag känner inte att jag vill göra det.

Varför tror du så många unga tjejer lägger av med idrotten tidigt?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har ingen aning. Det är en mycket svår fråga.

Tror du att det är fler som lägger av med innebandyn jämfört med andra idrotter?
– Jag tror inte att det beror på sporten i sig. Men visst, det finns ju inga pengar inom innebandyn så man kan ju inte försörja sig på det.

Hade det hjälpt om man fått lite ersättning för allt spelande?
– Jag tror att det hade underlättat, men jag tror inte att det är anledningen till att folk slutar. Men det underlättar i alla idrotter om man slipper har det där extrajobbet medan man pluggar och så vidare. Innebandyn tar ju ganska mycket tid.

Är de långa resorna ett problem?
– De långa resorna tar kraft och tid. Det är klart det skulle underlätta med närmare resor, men när man är på elitnivå så vill man spela mot de bästa och då är det inget problem. Man får dessutom en bra sammanhållning i laget.

Sara Berg menar att den tappade motivationen för att spela innebandy är svår att förklara. Det går inte sätta ord på varför hon inte känner suget efter att spela, utan det handlar mer om en känsla.

Om det hon gör comeback i framtiden vet hon inte.

– Just nu känns det inte så, men man vet aldrig, kanske kommer suget tillbaka. Visst får man kämpa om man ska upp på toppen igen efter ett uppehåll, men jag känner inte att det är för sent att ge upp elitkarriären om jag nu skulle få suget tillbaka.

Marcus Holm: "Lite av en ond cirkel" 


Författare: Jonas Gustavsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>