2009-08-03 07:30

På innebandyäventyr i Australien

Innebandyn sprider sig över världen. Linda Hedensjö har varit i Australien i sex månader, och där har hon också, just det, spelat innebandy.

Linda Hedensjö, som ifjol var ute och reste med en vän och blev förtjust i Australien, valde att ta ett sabbatshalvår från jobbet här hemma och åka till Melbourne i sex månader.

Och där har hon alltså spelat innebandy.

– Jag har spelat innebandy under större delen av mitt liv. Jag spelade senast för ett par år sedan i Årsta, ett Uppsalalag i division två. Jag har under åren spelat i eliten, ettan och tvåan, berättar Linda.

– Även om jag mer eller mindre lagt klubban på hyllan hemma så kände jag att jag ville syssla med sporten här i Australien. Det är ju om inte annat ett utmärkt satt att lära känna nya människor på. Jag tog kontakt med en svensk innebandykille i Melbourne, Chris Freimann, och sedan var det bara att börja spela.

Var har du spelat?
– Jag har spelat med Melbourne Huskies. Jag har spelat ett par seriematcher. Mitt damlag består till större delen av talangfulla ungdomar som också sysslar med andra sporter såsom hockey vid sidan om innebandyn. Förutom seriespel och träning med damerna har jag också spelat med herrarna.

Spelat med herrarna?
– Jag spelade bara en enda match med herrarna och sedan tog säsongen slut. Däremot har jag tränat en del med dem. Det är högre tempo med herrarna än med damerna. Där finns också en del skandinaver, vilket såklart höjer nivån. Flera unga och duktiga australiensiska killar pratar om att de vill komma till Sverige och spela för att bli bättre.

Vad säger du om innebandyn generellt i Australien?
– Jag vet ju mest om innebandy i delstaten Victoria eftersom det är här jag har spelat, och jag vet inte så mycket om hur det ser ut i övriga landet. Jag vet bara att innebandyn länge varit starkast i staden Perth på västkusten, men det är bara i delstaten Victoria som damerna har en egen liga. I övriga landet spelar man mixat damer och herrar, som jag har förstått det.

 

Delar av Melbourne Huskies. Foto: Linda Hedensjö.


I delstaten Victoria, där Linda Hedensjö alltså spelat med sitt Melbourne Huskies, finns fyra damlag som möter varandra flera gånger under säsongen.

Det finns eldsjälar inom innebandyn i landet och ännu är det en tämligen okänd idrott på den väldiga kontinenten, så potential att växa finns.

Nyligen spelade Linda Hedensjö AFO, Australian Floorball Open, och det gick mindre bra för hennes lag, men desto bättre för henne själv. Linda Hedensjö utsågs till turneringens mest värdefulle spelare och vann också poängligan.

– Ja, det gick bra i AFO, även om vi åkte ut i semifinal. Det var jämna matcher och mycket trevlig stämning. Jag har mycket positiva erfarenheter av turneringen. Det var ett riktigt bra arrangemang också. Jag kan varmt rekommendera att man drar ihop ett gäng svenska spelare och åker ner till Sydney nästa år för att spela där, berättar Linda som ser innebandy som en idrott på frammarsch i Australien.

– Viktigt i australiensisk innebandy just nu är att satsa på att knyta till sig nya spelare överhuvudtaget. De flesta människor jag har träffat på i Australien har inte ens hört talas om innebandy.


Författare: Jonas Gustavsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>