2009-08-05 13:00

Holm: ”Lite av en ond cirkel”

Många daminnebandyspelare lägger av väldigt tidigt. U19-damernas förbundskapten Marcus Holm menar att daminnebandyn hamnat i en negativ spiral.


Marcus Holm.
Foto: Bildbyrån.

– Att unga spelare slutar beror nog på flera anledningar, säger Marcus Holm.

– Det är lite av en ond cirkel som man hamnat i inom daminnebandyn. Damerna kommer in väldigt tidigt i a-lagen och i Elitserien, och då känner de redan i 23-, 24-, 25-års ålder att man varit med om mycket, och då slutar man. Det innebär i sin tur att de platserna fylls upp av väldigt unga spelare som lyfts upp i a-lagen och Elitserien. Det har blivit en spiral på det sättet.

Att de unga tjejerna får chansen i Elitserien redan i ung ålder är enligt Marcus Holm inte bara av godo.

– Det är många som tycker det är positivt att de unga spelarna, som mina spelare i U19-landslaget, får chansen tidigt i Elitserien, men jag hade hellre sett att konkurrensen i Elitserien varit större och att talangerna fått spela i division ett först. Då hade de kommit upp i Elitserien lite senare och troligen hållit på lite längre, säger Holm.

– När spelarna slutar innan de blivit 24 så tror jag inte heller att de nått sin topp som innebandyspelare, utan den kommer när man närmar sig 25, och det är synd att de slutar precis när de skaffat sig rutin och skulle kunna vara som bäst.

Marcus Holm tycker ändå att det ser ljust ut för daminnebandyn, och han tror att detta är ett fenomen som kommer att växa bort.

– Jag tror att det är en tidsfråga för daminnebandyn. Vi får nog leva med det här just nu. Men jag tror att det blir bättre och bättre när medieintresset ökar och sporten blir mer accepterad, för när draget kring Elitserien ökar så ökar också intresset för att spela där, menar Holm.

– Innan det har kommit in bättre ekonomi inom daminnebandyn så lär nog detta fortsätta som det är nu, att unga spelare lägger av. Som det är nu så får många daminnebandyspelare hjälpa till att dra in pengar till föreningen, och de får inte tillbaka så mycket från föreningen. De får inte så mycket yttre motivation. Där tror jag man kommit längre inom damfotbollen, till exempel. Men man ska inte generalisera för mycket heller, detta kan skilja mycket från förening till förening.

Sara - en av alla som lägger av 


Författare: Jonas Gustavsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>