2009-08-07 14:10

Endre ser fram emot utmaningen

Nästa vecka ställs Endre mot damlandslaget i en träningsmatch. Det gotländska laget, med nye tränaren Andreas Wahman, ser fram mot utmaningen att möta Sveriges bästa spelare.


Andreas Wahman.
Arkivfoto: Bildbyrån.

Det är lördagen den 15: e augusti klockan 17:00 som elitserielaget Endre ställs mot damlandslaget som har ett träningsläger på Gotland. Matchen spelas i Södervärnshallen.

– Det är alltid roligt att möta några av världens bästa spelare och jag hoppas att tjejerna i laget ser det som en ordentlig utmaning, säger Endres nye tränare Andreas Wahman.

– Vi har börjat träna spelsystem, uppspel och alla de här bitarna, så det blir spännande för oss i ledarstaben att se hur det kommer att fungera mot så här bra motstånd. Men framförallt är det en rolig grej att möta landslaget.

Vad kommer vi få se för match?
– Jag tror att landslaget kommer att vara bollförande under stora delar av matchen och vi får nog rikta in oss på kontringar och spelvändningar. Vi kommer inte att ha någon destruktiv taktik, utan vi kommer att testa vårt eget spel. Fungerar det så fungerar det. Samtidigt som det är en genomkörare och en nyttig erfarenhet så ska det vara en rolig match för publik och åskådare. Jag hoppas att vi kan bjuda upp till kamp.

I diskussionerna har Endres försvarsspel varit i fokus, och det är något som ska förbättras den här säsongen jämfört med ifjol. Det måste vara intressant att testa de nya idéerna när man möter Sveriges bästa spelare?
– Vi är i säsongens linda och vi har kört en inneträning ännu, så vi har bara berört fragment av det försvarsspel som vi vill spela, men det är klart att det blir ett test. Om det blir ett allvarligt test av försvarsspelet beror på hur snabbt spelarna lär sig det nya, men visst blir det en värdemätare på hur det fungerar.

 

Blir det jubel för spelarna i Endre när de ställs mot landslaget? Nästa lördag vet vi. Arkivfoto: Kenneth Strignérus.


I Endre finns också en koloni av finska spelare: målvakten Liisa Kokkonen samt backarna Anna Vartiainen och Anne Toivanen. Samtliga är med i det finska landslaget, och att möta det svenska landslaget är något de är vana vid.

Trions möte med svenskorna kan bli extra laddat med tanke på att VM stundar i december.

– Det är klart, de vet vad som komma skall så de vill säkert sätta sin prägel på matchen och visa vad som gäller inför VM. Men samtidigt tror jag att alla spelare i vårt lag ser detta som en rolig grej, och de kommer absolut att göra sitt yttersta. Förhoppningsvis så kan vi skaka landslaget, säger Andreas Wahman.

Kan detta också vara ett sätt för Endres svenska spelare att visa upp sig för förbundskaptenen Jan-Erik Vaara?
– Det tror jag absolut. Gör spelarna en bra match och visar bra takter, så lär det stärka aktierna för några spelare som varit med i landslagsdiskussionen tidigare. Det är nog många spelare som ser detta som en möjlighet.

Andreas Wahman har spelat med Visby IBK de två senaste säsongerna, men blir nu alltså tränare för Endre.

– Det var flera olika orsaker som gjorde att det blev Endre. Jag tyckte att det verkade spännande att träna ett damlag, och jag är god vän med Mikael Järlö som är assisterande tränare. Jag fick ett bra och positivt intryck av föreningen, samtidigt som jag och min familj trivs på Gotland, så det var mycket som stämde.

Vad kan vi vänta oss av Endre kommande säsong?
– Vi ska ha en helg framöver där vi ska sätta målsättningen, men ett slutspelslag ska vi absolut vara.


Författare: Jonas Gustavsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>