2007-08-31 14:34

Det bästa för innebandyn!

I en krönika skriver här Svensk Elitinnebandys ordförande Jan Ögren Fjellestad om tv-avtalet och den stundande säsongen.

 

Det bästa för innebandyn!

Efter en ganska lugn sommar sportsligt sett så är vi snart äntligen i gång med Sveriges roligaste idrott. Sommaren har dock inte varit lugn för oss som verkar på en mer strategisk nivå. Diskussioner har pågått hela tiden, om TV-avtal, produktioner, golv, namn, logotyp etc, samt inte minst om daminnebandyn . De tyckare som tror att vi struntar i daminnebandyn har grundligt fel, frågan var bara så komplex att vi inte hade ett färdigt förslag innan sommaren.  Både jag och min kollega Lars-Gunnar Tjärnquist på SIBF är nya i våra roller och det tar lite tid att ta fram ett förslag som fungerar.

Jag har varit engagerad i denna idrott i 22 år, jag har varit med när man uppfann dragskottet, när man satte hjälm på målvakten och när man gick från en serie till, hör och häpna, två serier i Göteborgsdistriktet. Jag har varit med när man vässat seriesystemet och där alla inte har varit överens, men när jag ser tillbaka  har faktiskt varje steg varit det bästa för innebandyn. Inte alla gånger det bästa för alla, men det bästa för att ta vår idrott till högre höjder.

Jag minns när vi skulle ha VM -96 i Globen och skrattade när någon sa att vi kanske kunde få  8 000 åskådare, jag minns när SM-finalen tog steget in på Hovet, och när Pixbo sålde sin tröja till Wallenstam.  Kontroversiella steg för stunden men verkligen det bästa för innebandyn! Det nya TV-avtalet är nu nästa steg, inte förutsättningslöst det bästa för alla men det bästa för vår sport. Självklart skapar det ringar på vattnet, en större och bättre mediabevakning gynnar hela idrotten på alla nivåer, inte bara herrarna i Superligan.

Nu tar vi nästa steg i något mindre skala, inte fullt ut med varje omgång men en satsning liknande den som faktiskt herrarna har haft under de senaste åren. SIBF har betalat för att sända herrmatcher och nu betalar man för att sända damer, antalet matcher kommer att vara avhängt den kostnad det blir för produktionen. TV4 kommer att visa Elitserien, jag säger Elitserien för det är namnet på damernas högsta serie. Känns faktiskt bra att vi inte har samma namn, tror faktiskt inte damerna gynnats av att heta Elitserien Dam medan herrarna i folkmun har kallats Elitserien. Vi kommer att diskutera namnet för framtiden men denna säsong är det Elitserien. Det hade givetvis varit bra om vi haft denna diskussion i god tid innan herrarnas namnbyte, men det är lätt att vara efterklok.

Det gäller att hitta ett koncept som kommer att fungera och det ställer nu högre krav på damföreningarna och lagen att leverera en bra produkt.  Faktum är att det i fotbollens Damallsvenskan bara är Umeå som har en produkt som attraherar en större publik, resten av lagen har mycket blygsamma publiksiffror och så dålig ekonomi att flera lag har svårt att klara elitlicensen. Damfotbollen är Sveriges näst största idrott i utövare räknat men var finns alla dessa tjejer när matcherna spelas? Det intressanta med damfotbollen är att landslaget är produkten som säljer.

Vi ska ta lärdom av de erfarenheter som finns vår idrott och andra idrotter för att tillsammans få ett så bra resultat som möjligt även får daminnebandyn Jag hoppas vi kan skapa en bra produkt inför vårt hemma-VM 2009, jag hoppas också vi får fram fler profiler som sticker ut både på och utanför planen och jag hoppas vi får se mer publik på läktarna.

För innebandyns bästa!

Jan Ögren Fjellestad
Ordförande Svensk Elitinnebandy

 

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>