2006-08-21 15:47

Vilka skollag får representera Sverige i VM?

Kommande vår spelas skol-VM i innebandy för första gången. Svenska Skolidrottsförbundet har som mål att ställa upp på både pojk- och flicksidan. innebandy.se har intervjuat Ingemar Forsberg på skolidrottsförbundet om hur urvalet går till.

3-10 maj 2007 spelas historiens första skol-VM i innebandy. Mästerskapet avgörs i tjeckiska Brno och det är Internationella Skolidrottsförbundet som är arrangör med Internationella Innebandyförbundet som medarrangör.

– Sverige är världsledande inom innebandyn. Därför vore det förstås bra om vi kunde delta, säger Ingemar Forsberg som är tävlingskonsulent och internationell sekreterare på Svenska Skolidrottsförbundet.

I idrotterna som har skol-VM-status arrangeras mästerskap vartannat år. Det brukar vara cirka åtta idrotter per år. Tävlingarna hålls alltid på våren.

– Vi är främst ett breddförbund. Därför får de som ska vara med stå för sina egna kostnader när det gäller resa till Brno och uppehälle där. Vi håller med överledare och har tagit fram en subventionerad overall.

I skol-VM 2007 ska spelarna vara födda 1990 och senare. Laget ska bestå av spelare från samma skola.

Nu har Svenska Skolidrottsförbundet uppgiften att utse ett lag på flicksidan och ett på pojksidan som ska representera Sverige. Sista dag att anmäla intresse är 20 september.
Info på skolidrott.se

Vad händer om flera lag anmäler sig?
– Då blir det kvalspel. Om det är två lag som det står mellan, blir det en kvalmatch. I fotbollen brukar vi anordna en hel turnering som kval till skol-VM.

Sveriges senaste medaljer i skol-VM är från i våras, då det blev två guld i orientering – en annan sport med starka svenska traditioner. Nu återstår det att se vilka skollag som kommer att representera de blågula färgerna i innebandyns första skol-VM.

För mer information och intresseanmälan:
Ingemar Forsberg, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, fax 08-699 6510, tel 08-699 6503, mobil 070-682 0327 och e-post ingemar.forsberg@skolidrott.se


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>