2017-04-29 19:14

Sverige nollade Finland för första gången på 17 år


Johan Rehn storspelade i Sveriges 4-0-seger mot Finland. Foto: Per Wiklund

Johan Rehn levande vägg i kassen när herrlandslaget 4-0-vann och tog hem Euro Floorball Tour.


Sverige vann Euro Floorball Tour i Åbo. 6-5 mot Schweiz och 10-3 mot Tjeckien följdes på lördagen upp med 4-0 mot Finland. Det var tredje gången någonsin som Sverige nollade Finland och första gången sedan år 2000 (premiärnollan kom i VM-finalen 1996).

Segern var också en liten revansch för herrlandslaget och målvakten Johan Rehn som förlorade VM-guldet i Riga i december på straffar.

- Det är inte ofta man håller nollan i innebandy överhuvudtaget och mot Finland, det är svårt. Så det här är stort. Vi var tillbakapressade i inledningen men jag fick en bra start och sedan kom väl några bra räddningar som man måste göra för att vinna mot Finland. Jag hade ett bra försvar med mig, säger Johan Rehn.

Nytt sedan VM är att Mikael Hill tagit över som förbundskapten och han hade egentligen inte tagit ut Johan Rehn till Euro Floorball Tour.

- Jag önskade Johan trevlig semester i söndags för att testa andra målvakter. Sedan fick jag ringa upp honom i tisdags och fråga om han kunde ersätta Paulsson, berättar Mikael Hill och fortsätter:

- Det är klart det här var ett kvitto på väldigt bra prestation och vi ska vara stolta. Det var ett bra målvaktsspel av Johan, offervilja av utespelarna och så hade vi en plan som höll bra under matchen. Dessutom lite tillfälligheter.

Förberedelserna inför matchen var annars inte optimala.

- Vi fick ändra om i laget fem minuter innan start då Nilsberth och Galante fick kasta in handduken. Vi gick på två backpar och tre kedjor istället för tre femmor och det gjorde att det blev lite svajigt och vi kom under tryck i början. Kasper Hedlund gjorde en jätteviktig brytning när Finland kom i en två-mot-etta. Sedan fick vi två boxplay emot oss som vi klarade av och fick energi av. Där gjorde killarna ett jättejobb, summerar Hill.

Efter en mållös förstaperiod krutade Rasmus Enström på från vänsterkanten och bollen studsade via målbur och målvakten Santtu Sandberg in i mål.

Sedan fick Johannes Larsson luft under vingarna och skön träff på bollen när han rusade sig ren till höger. Bollen lättade han in i vänstra krysset till 2-0.

- Rasmus Enström flyttades i andra perioden över till Kim Nilssons femma och det första som hände var att han gjorde gjorde mål. Bollen ska in över linjen och sedan får de gå in lite hur som helst. Men det var de sylvassa kontringarna vi vann på, säger Hill.

Med 2-0 i ryggen inför sista perioden var Finland tvunget att trycka på. Johan Rehn stod för några viktiga räddningar och Mattias Samuelsson serverades ett väldigt öppet mål av Kim Nilsson när han satte 3-0.

Finland chansade med att plocka målvakten i slutet och tryckte på, då passade Jonas Svahn på att slå in returen på Rikard Erikssons stolpskott och sätta fyran i tom bur.

- En skön seger. Jag har inte sett alla Johan Rehn landskamper men på den nivå han var idag är det sex plus av fem möjliga. Det går inte att begära mer av sin målvakt, säger Mikael Hill.  

- Jag hade egentligen fokuserat på semester men när samtalet från Hill kom kunde jag inte tacka nej. Det är en ny resa vi börjar nu och ett svenskt landslag vill jag alltid vara med i. Väldigt skönt att vinna, hålla nollan och avsluta säsongen så här, säger Johan Rehn.

Tidigare svenska nollor mot Finland genom tiderna
2000-02-11, Stockholm, 3-0
1996-05-18, Stockholm (VM-final), 5-0


Matchfakta
Finland-Sverige 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)

Första perioden
-

Andra perioden
0-1 (9.07) Rasmus Enström (Mattias Samuelsson)
0-2 (15.25) Johannes Larsson (Kasper Hedlund)

Tredje perioden
0-3 (7.11) Mattias Samuelsson (Kim Nilsson)
0-4 (17.00) Jonas Svahn (Rikard Eriksson) i tom bur


Författare: Sebastian Nurmi

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>