2017-04-26 12:44

Stort forskningsprojekt i EFT: Nu ska innebandyns fysiologiska krav mätas


Kim Nilsson kommer att bära en sensor under EFT. Foto: Per Wiklund

När herrlandslaget i morgon börjar spela Euro Floorball Tour startar ett intressant forskningsprojekt i Åbo. Det handlar om att mäta innebandyns fysiologiska krav, och se hur det kopplas till prestationen i en match.
- Det kan användas på individnivå, men också på lagnivå för att se mönster i spelet, säger Svensk Innebandys utvecklingschef Emil Risberg. 

Svensk Innebandy genomför projektet tillsammans med Svenska Handbollsförbundet. De här testerna är de första som görs på innebandyspelare, och till hösten hoppas man komma i gång i Svenska Superligan också.

- För oss är det viktigt att vi lär känna vår idrott ännu bättre än vad vi gör i dag. Vi behöver få mer kunskap om vilka krav innebandyn ställer på det fysiologiska i samband med match. Det för att kunna träna på rätt sätt, men också för att veta vilka krav på återhämtning som behövs efter match, säger Svensk Innebandys utvecklingschef Emil Risberg, som är på plats i Åbo för att följa mätningen.

Samtliga matcher i EFT i Åbo, alltså inte bara Sveriges, kommer att ingå i projektet. På plats kommer tolv antenner monteras upp i arenan, med mottagare som registrerar spelarnas data. Utrustningen heter Local Positioning System (LPS), och under matchen utrustas spelarna med en sporttopp och en sensor som fästs fast på ryggen. Sensorn är storleksmässigt som en tändsticksask och spelarna kommer även att ha pulsband för att mäta hjärtfrekvensen.

Vad hoppas ni få ut av det här projektet?
- På varje individ mäter vi totalt löpta meter och sekunder i olika hastighetszoner, mängden högintensivt arbete i olika hastighetszoner, speltid, antalet accelerationer och inbromsningar, antal sprinter, riktningsförändringar, snitt och topphastigheter i spelet. Så det är en hel del data som vi får ut. Det kan sedan användas på individnivå, men också på lagnivå för att se mönster i spelet. Det viktiga är ju att vi hela tiden kopplar datan mot prestationen på planen, säger Emil Risberg.

Svensk Innebandy kommer efter mätningen att dela ut all data till de övriga nationerna som är med i EFT. Sammanlagt finns 32 sensorer, vilket innebär att 16 spelare i varje lag kommer att mätas varje match.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>