2017-04-27 15:01

Drömdebut men förbundskapten Hill vill se mer


Euro Floorball Tour i Åbo inleddes på torsdagen med svensk seger mot Schweiz, 6-5. Foto: Per Wiklund.

Mikael Hills första match som förbundskapten för Sveriges A-landslag (och Mattias Samuelssons 100:e) hade olika ansikten. Först en oerhört pigg start då svenskarna, med tre debutanter på planen, spelade med fart och tempo som stressade Schweiz.

Växjös Niklas Ramirez fick en drömstart av sin landslagsdebut när han friställdes av Emil Johansson och lättade in 1-0 efter 2.26 av den första perioden.

- Han visade vilken kvalité han har. Att komma från bakplan med fart och att vara ett hot. Det var roligt att se och hela hans femma öppnade bra med snabba beslut och genom att få upp bollen fort. Niklas hade med sig den där prestationen resten av matchen, säger förbundskapten Mikael Hill.

Rasmus Enström och Robin Nilsberth hittade också målet fort. Det stod 3-0 efter 5.13.

- Vi var hetare. De stod lite på hällarna initialt och vi tog dem där. Vi hade pratat om att komma ut hårt och fick en väldigt bra utdelning. Bättre än spelet visade egentligen och i efterhand visade det sig att vi behövde den lilla kudden att vila på resten av matchen.

Ett riktigt läckert anfall avslutades av Albin Sjögren fram till 5-1 i början av mittperioden. Men istället för en ny svensk våg av mål ändrade matchen allt mer karaktär. Nu följde tre schweiziska mål varav 2-5 och 3-5 kom med elva sekunders mellanrum.

- Vi fick inte riktigt längden på anfallen. Blev av med bollen i mittzon, de vände på oss och kunde kontra. Då blev vi lite passiva, säger Hill och fortsätter:

- Vi slutade spela i andra perioden och hade inget djup och längd i anfallen. Vi höll i bollen och transporterade för mycket i sidled. Jag vill se fler initiativ och att de kommer snabbare.
 
Sverige vann till slut med 6-5 efter att Schweiz pressat på i slutet men inte förmått att skapa någon het kvitteringschans. För lagkaptenen Mattias Samuelsson var det hans 100:e landskamp.

- Jag var inte felfri så kan jag säga, haha. Det var inte en perfekt match från vår sida men vi vann och det är det som står i historieböckerna. Det har tagit nästan tolv år att få ihop de här 100 landskamperna och det är klart det är roligt, det är titlarna jag kommer ihåg mest, säger Mattias Samuelsson.

För Mikael Hill är debuten nu äntligen avklarad...

 - Det är klart det var speciellt med mycket nytt inför matchen. Och att stå där och höra nationalsången är ett av de mest stoltaste ögonblicken jag upplevt. Att representera sitt land, det känns. Sedan under matchen släppte det. Det var ingen jättematch av oss men självklart skönt att vi vann. Vinsten var rättvis men det var jämnt, säger Hill. 
 
Mikael Hill kommenterar debutanterna:
Niklas Ramirez:
- Han står för det han är här för med fart och initiativ. Kom ihåg att han spelat mycket forward i klubblaget och det ställer en del krav att spela back här. Han var med i en oerfaren femma och de fick stort ansvar som jag tyckte de skötte bra.

Ludwig Persson:
- Den en och en halv period han hann spela var jättebra. Han var motorn i den femman och hade bud på flera mål. Han visade framfötterna och att han är på den här nivån för att stanna. Tyvärr blev han axelskadad. Det är för tidigt att säga vad det är men det blir nog inget mer spel i helgen.

Johannes Wilhelmsson:
- Visade prov på spetsegenskaper i det offensiva spelet med ett par snygga framspelningar. Den av de nya som spelat minst på den här toppnivån och därför ska det bli intressant att se mer av honom.

Matchfakta
Schweiz-Sverige 5-6 (1-4, 3-1, 1-1)

Första perioden:
0-1 (2.26) Niklas Ramirez (Jimmie Pettersson)
0-2 (3.11) Rasmus Enström (Emil Johansson)
0-3 (5.13) Robin Nilsberth (Alexander Galante Carlström)
1-3 (5.38) Tim Braillard (Claudio Laely)
1-4 (12.07) Alexander Galante Carlström)

Andra perioden:
1-5 (2.40) Albin Sjögren (Markus Jonsson)
2-5 (5.42) Paolo Riedi (Nils Conrad)
3-5 (5.53) Stefan Siegenthaler (Christoph Meier)
4-5 (13.33) Paolo Riedi (Dan Hartmann)

Tredje perioden:
4-6 (5.29) Rasmus Sundstedt (Alexander Galante Carlström) i spel 5 mot 4
5-6 (16.32) Manuel Maurer (Patrick Mendelin)


Författare: Sebastian Nurmi

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>