2017-04-08 20:05

14 dagar till SM-finalen: "Binge" blir expert på SVT


Magnus Jäderlund, till vardags tränare i AIK. Foto: Per Wiklund

SVT sänder SM-finalen 22 april. Den här gången har tränarprofilen Magnus ”Binge” Jäderlund valts ut att agera expert i herrfinalen. Något han ser fram emot.
- Det är en ära att få vara expertkommentator i Sveriges största inomhusidrott, säger han. 

Hur ska det bli att ställa sig i en expertroll i direktsänd tv?
- Jag fick frågan i fjol, men tackade nej då. Det är en ära att få vara expertkommentator i Sveriges största inomhusidrott när de hetaste finalerna i hela innebandyvärlden ska avgöras. Jag har en hel del erfarenhet som coach efter 15 år på elitnivå med bland annat tre SM-finaler bakom mig. Att kommentera är förstås en helt annan grej, men jag är van vid att prata med media och har ju SVT:s klippa Chris Härenstam som leder snacket så det kommer att lösa sig fint, säger Jäderlund och fortsätter:

- Under säsongen har jag följt lagen på herrsidan väldigt noga i min roll som tränare i AIK, så jag har väldigt bra koll där och jag kanske kan jag hitta lite nya synvinklar att delge TV-tittarna.

SM-slutspelet är i full gång med semifinalerna, och Jäderlund har sina favoriter klara inför SM-finalen. Först ut tippar han damerna.

- Mellan försvarsstarka Pixbo och favoriterna IKSU tror jag att man tar det till en femte och avgörande match. IKSU som den här säsongen vann matcherna mot Pixbo i grundserien tar sig till final, man har fler matchvinnare än Pixbo. Inte minst målfarliga Johanna Hultgren.

- KAIS Mora mot Täby blir tätt och tufft. Lars Jedheims lag (Täby) fick slita hårt för att ta sig vidare  i den jämna matchserien mot Endre, där man vände matchen i den sista perioden. Sara Attermo svarade för sex mål i kvartsfinalen och nyckeln för Täby blir att stoppa KAIS Moras vassa förstafemma som leds av poängmaskinen Anna Wijk. 3-2 till Täby, som hittat vinnarspåret, tippar jag.

Och herrarna?
- Faluns offensiva propagandaspel den här säsongen kommer att ta dem till final. Man slog Täbys gamla målrekord i grundserien och man har fortsatt ösa in mål i slutspelet. Men Storvreta kommer sälja sig dyrt, man har tyngd och erfarenhet för att rubba Falun, men man är inte lika starka som i fjol. Falun går vidare med 4-2. 

- Växjö är det luriga laget som har imponerat hela säsongen med en bred trupp och smart kontringsspel. Jag tror att man har en bra chans mot offensiva och fartfyllda Mullsjö som dock har skaffat sig erfarenhet av täta matchserier och blir en svår nöt att knäcka. Växjö vinner med 4-3.

Biljetter till SM-finalen i Ericsson Globe finns på www.smfinal.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>