2006-04-01 07:30

VM-finalen flyttas till Råsunda?

Den 28 maj spelas innebandyns VM-final i Stockholm. Eventuellt på Råsunda inför 46 000 åskådare – ett oslagbart publikrekord. Råsundas gräsmatta kommer att täckas av ett specialbyggt plastgolv och det svenska fotbollslandslaget får flytta sina träningar.

– Det har varit ett enormt tryck på VM-biljetterna och när den här möjligheten dök upp så kunde vi inte tacka nej. Råsunda ska kunna ta uppåt 46 000 åskådare på en innebandymatch. Tänk att kunna slå den totala publiksiffran från VM2002 i en enda match, säger VM-generalen Krister Kalte.

Det finns dock några praktiska frågor som måste lösas innan matchen kan bli verklighet:

* Det finns ett kontrakt med Globen där det är planerat sedan länge för semifinaler på lördagen och VM-final på söndagen den 28 maj, dock gäller sedan tidigare köpta biljetter till finalen

* Svenska Fotbollförbundet vill vara säkra på att det specialbyggda plastgolvet inte förstör gräsmattan där fotbollslandslaget laddar upp inför sitt VM.

* Hur många sittplatser går det att bygga på innerplan med bra sikt för åskådarna? En preliminär siffra säger 8 000 extra stolar runtomkring.

Svenske lagkaptenen Niklas Jihde blir eld och lågor när han får höra talas om de högtflygande planerna på en VM-final utomhus.

– Det låter otroligt kul. Tänk att få spela inför över 40 000 åskådare. En VM-final mot Finland där läktarna är fyllda av blått och gult. Jag ryser redan vid tanken, säger Niklas Jihde.

Publikrekordet för innebandy står sig fortfarande sedan VM-finalen i Globen 1996 då 15 106 personer såg Sverige ta guld genom att besegra Finland. Nu talar man om tre gånger så mycket folk.

En specialist på golv har kallats in för uppdraget, kraven på golvet är höga även om matchen spelas utomhus.

– Det ska inte vara något problem, vi har ett specialbyggt plastgolv som tillåter gräset att andas. Det krävs visserligen högre precision än för konserter men det löser vi. Det här blir samma typ av golv som används vid danstävlingar, säger tjeckiske golvexperten Brago Lvutomhus som själv tror att det blir Sverige-Tjeckien i finalen.

Spelare och golvläggare i all ära, men visst finns det viss oro för vad väder och vind kan ställa till med.

– Jag har ju testat att spela utomhus på ett par turneringar och det är underbart när solen skiner. Men så fort det blir regnavbrott så är flyttar man ju in spelet i någon idrottshall men det går ju inte om man har över 40 000 åskådare. Dessutom får det inte blåsa för mycket, då blir det tufft för målvakterna, erkänner Niklas Jihde som för första gången ser orolig ut.
Men även detta har förbundet tänkt på enligt Krister Kalte. SMHI har tagit fram en speciell långtidsprognos inför innebandy-VM.

– Det kommer att regna lördagen den 27 maj därför väljer vi att låta den matchen ligga kvar i Globen. Men på söndagen lovar SMHI sol och vindstilla med 67% säkerhet. I värsta fall får vi spela den på måndagen, fotbollslandslaget har sagt att de i så fall kan tänka sig att träna på grusplanen eller köra ett löppass.


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>