2006-04-03 07:41

Älvstranden och Balrog klara för eliten

Det blev två jämna matcher när kvalet till elitserien spelade den sista omgången i helgen. Mest dramatiskt var det i Lundbystrand, där Älvstranden med knappa minuten kvar satte 5-4. Stor matchhjälte för Älvstranden blev Pekka Jalava, som satte det avgörande målet.

SLUTTABELL, KVALSERIEN

IBF Älvstranden – Umeå City IBK
Den första perioden i Lundbystrand blev spelmässigt jämn. Periodens samtliga fyra mål, två för vardera laget, föll innan tretton minuter var spelade. Ställningen var 2-2 inför den andra och så också inför den tredje, då inga mål föll i mittenperioden.

 

Den tredje perioden blev desto händelserikare. Redan efter 72 sekunder stod det 3-3. Först gav Tobias Skånberg hemmalaget ledningen med 3-2, som därpå följdes av 3-3 genom Umeås David Schäfer. Men Umeå nöjde sig inte med det. När knappt fem minuter var spelade kunde Mats Jonsson ge gästerna ledningen. I det läget var Umeå i elitserien, då samtidigt Balrog ledde sin match över Finspång. (Förutsättningarna var att om Umeå vann sin match och antingen Balrog eller Finspång vann sin match så skulle Umeå vara klara).

Umeås 4-3-ledning stod sig länge, ända tills drygt tre minuter återstod. Då kunde Gustav Mörn kvittera för Älvstranden. Målet kom enligt uppgift till på en kontring. Men oavgjort räckte inte för något av lagen, för då skulle Balrog och Finspång vara klara för elitserien. Med 54 sekunder kvar kom avgörandet. I ett sista försök att vinna och ta en elitserieplats tog Umeå ut sin målvakt. Men det ledde istället till att Älvstrandens Pekka Jalava kunde rulla in 5-4 i tomt mål. Det blev matchens sista mål. Älvstranden därmed klara för elitserien igen.


 

Finspång IBK – Balrog Botkyrka IK
Den första perioden gick i Finspångs favör. Åtminstone vad gäller antal skott på mål, tolv mot Balrogs nio. Men det var Balrog som var effektivare i målprotokollet. Laget vann perioden med 3-2 efter att bland annat Jimmy Gustavsson gjort två mål för Botkyrkalaget. Värt att nämna i övrigt är att Finspång under knappt fem minuter i perioden var i elitserien då laget ledde med 2-1.  

Den andra perioden var länge mållös. När knappt fyra minuter återstod av den gjorde Balrogs Oskar Fagerlund 4-2. Det kunde ha tagit ”knäcken”  på Finspång, men laget fick bara minuten efter målet chansen att spela i numerärt överläge. Den chansen tog man tillvara då Daniel Unosson reducerade. 4-3 till Balrog stod sig sedan perioden ut.

Den tredje perioden innehöll inte mycket i chansväg. Endast tio skott på mål sammanlagt tyder på det. Ingen lyckades heller överlista någon av målvakterna någon mer gång. Balrog vann med 4-3 vilket innebär att de spelar i elitserien även kommande säsong. Finspång kunde ha gjort dem sällskap om Älvstranden – Umeå slutat oavgjort. Nu blev det inte så utan Finspång spelar i division 1 även kommande säsong.

Matchfakta IBF Älvstranden - Umeå City IBK

Matchfakta Finspång IBK - Balrog Botkyrka IK


 

Författare: Lars Reuterhagen


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>