2015-10-06 09:00

Världens bästa landslag till Växjö 2016


Fortnox är spelplatsen för Euro Floorball Tour 2016. Foto: Per Wiklund


Svensk Innebandy har utsett Växjö till arrangör av Euro Floorball Tour, fyrnationsturneringen för världens bästa herrlandslag i innebandy, i november 2016.

Under tre dagar, 4-6 november, kommer herr- och U19-herrlandslagen från Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien att mäta krafterna i Fortnox Arena.

– Innebandyn är stor i Växjö och vi ser fram emot att stå värd för Euro Floorball Tour som kommer bjuda publiken på innebandy av allra högsta klass. Under 2016 arrangerar Växjö förutom Euro Floorball Tour även Innebandyfesten och 2017 väntar U19-VM för herrar. Det är fantastiskt roligt för Växjö och de lokala föreningarna att inom loppet av två år arrangera tre stora innebandyevenemang, säger Peter Knutsson, vd på Växjö & Co.

Euro Floorball Tour i november 2016 är en viktig turnering för herrlandslagens förberedelser inför VM i Riga som inleds en månad senare. Även för U19-landslagen är turneringen en värdemätare inför det U19-VM som kommer arrangeras i Växjö sex månader senare, i maj 2017.

– Alla arrangemang som har avgjorts i Växjö de senaste åren har hållit hög klass oavsett om det varit Euro Floorball Tour eller Newbody Cup. Det gör att vi känner oss trygga i att även den här viktiga turneringen för Svensk Innebandy kommer bli en succé. Nu ges den lokala VM-organisationen dessutom ännu bättre möjligheter till att kunna leverera ett framgångsrikt U19-VM i maj 2017, säger Göran Harnesk, generalsekreterare för Svensk Innebandy.

Växjö IBK står som lokal medarrangör och föreningens ordförande Åke Axelsson ser fram emot turneringen.

– Vi vet att Euro Floorball Tour kommer öka intresset för innebandy i regionen. Vi har goda erfarenheter av arrangemanget från då vi stod som arrangörer av detsamma i november 2012, säger han.

Samtidigt trappas nu förberedelserna inför U19-VM 2017 upp. Svensk Innebandy har rekryterat och anställt Andreas Bengtsson som lokal projektledare för VM-turneringen. Bengtsson är 31 år, utbildad inom sportsmanagement och har erfarenhet kopplat till tidigare idrottsevenemang i Växjö.

– Jag är glad och stolt över uppdraget. Inriktningen initialt är att skapa kännedom om arrangemanget i regionen för att bygga upp intresset för att skapa en riktig innebandyfest i Växjö som säsongsavslutning våren 2017, säger Andreas Bengtsson och utvecklar:

– Både Euro Floorball Tour, och Innebandyfesten i april 2016, i Växjö blir viktiga pusselbitar i arbetet fram till U19-VM.

Senaste spelorterna för Euro Floorball Tour i Sverige:
2016 (nov) Växjö (herr/U19 herr)
2016 (april) Sandviken (dam)
2015 (april) Sandviken (herr)
2013 (nov) Göteborg (dam/U19 dam)
2012 (nov) Växjö (herr/U19 herr)


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>