2015-10-13 06:19

Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"


Ranja Varli - en av få med utländsk bakgrund inom innebandyn. Foto: Per Wiklund

Ranja Varli sticker ut. Inte bara genom sin bländande teknik och sin målfarlighet. Hon är även en av väldigt få innebandyspelare med utländsk bakgrund.

Det var när en förälder till en lagkamrat i Ranjas fotbollslag frågade om hon ville prova att spela innebandy som det började. Då var hon tio år gammal.
– Jag tyckte inte om innebandy i början. Jag älskade verkligen att spela fotboll då, men jag gav det en chans och sedan har jag bara kört efter det.

Under hela sin karriär har hon varit ensam om att ha utländsk bakgrund. Men hon har aldrig upplevt att det på något sätt har påverkat henne negativt.
– Jag har alltid haft fantastiska lagkompisar och aldrig känt mig ensam, säger hon.

Ranja, som är syrian, berättar att innebandy är långt ifrån nummer ett i hennes släkt, särskilt inte på tjejsidan.
– Många i släkten gillar fotboll och jag tror att det är en kulturgrej. Innebandy är accepterat men fotboll är fortfarande nummer ett. Sedan kommer basket. Jag vet att det finns en del yngre syrianska killar i Södertälje som spelar innebandy, men tjejerna lockas mer av basket.


Vad är det då som gör att så få ungdomar med utländsk bakgrund får upp ögonen för innebandy? Ranja tycker sig ana en liten ökning de senaste fem-tio åren, men har inte kunnat undgå att se att andelen fortfarande är väldigt låg jämfört med andra sporter.
– Det kan vara så att man tänker att man inte tjänar pengar på innebandy. I fotbollen kan man bli känd och försörja sig, det kan spela in. Jag bryr mig inte så mycket om pengar själv och har inte gjort det, även om det kan ha verkat så när det var turbulent i Djurgåren, säger hon och fortsätter:
- Många tänker nog fortfarande också att det är killar som ska idrotta. Men det är inte något jag har upplevt själv. Vi är en väldigt sportig familj och mina föräldrar har supportat mig hela vägen.

De som har följt Djurgården (och numera Täby) och landslaget de senaste åren har inte kunnat undgå att se det stöd som Ranja har på läktarna.
– De har varit med på ganska många resor, både i Sverige och utomlands.

Men problemet kvarstår. Det är fortfarande få med utländsk bakgrund som väljer innebandy. Ranja tror dock att hennes framgångar kan bära frukt i utvecklingen.

– Det är svårt att säga varför det är såhär. Men nu när jag spelar tror jag det är några fler som har fått upp ögonen för innebandy. Men vi hade nog kunnat bli ännu bättre på att gå ut i föreningar och prata med anhöriga, uppmana dem att testa på och helt enkelt visa att det finns.

Text: Johanna Gratjova

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>