2015-01-16 06:06

Siffrorna visar: SSL-publiken har ökat sedan i fjol


Martin Östholm och hans Pixbo drar mycket publik på matcherna. Foto: Per Wiklund

Ungefär en miljon tv-tittare såg det svenska herrlandslagets väg till VM-guldet i Göteborg i december. Och det har skapat ringar på vattnet i innebandysverige. Publiksnittet på matcherna i Svenska Superligan (SSL), både på dam- och herrsidan, har ökat sedan i fjol.

Engagemanget kring innebandyn ökade i och med världsmästerskapet i Göteborg där det svenska landslaget slog Finland i en oerhört spännande final i ett fullsatt Scandinavium. Också framför tv-apparaterna bänkade sig innebandyfansen för att se Henrik Stenberg skjuta guldet till Sverige.

Efter det har intresset helt klart fortsatt att växa för att se live-innebandy. I fjol låg publiksnittet för herrarnas SSL på 972 personer. Redan nu, inför den rafflande avslutningen i serien och slutspelet, ligger publiksnittet på 1 066 personer.
– Det är mycket glädjande och visar att intresset för innebandyn är på väg uppåt. Vi har en produkt som vi tror mycket på och som vi jobbar aktivt med att förbättra, säger Göran Harnesk, generalsekreterare för Svensk Innebandy. 

Från att i fjol ha haft fem SSL-klubbar som snittade över 1 000 åskådare per match är det nu nio klubbar som har passerat 1 000-strecket.
Precis som förra säsongen är det Storvreta som har det högsta publiksnittet (1 553 i fjol, 1 565 i år).
– Publik är inget som bara dyker upp utan många av klubbarna arbetar aktivt med att hela tiden hitta nya sätt att locka folk till arenorna. Just nu är det en uppåtgående trend och jag hoppas och tror att det håller i sig. Men det krävs fortsatt hårt arbete, säger Kim Fors, ordförande för Svensk Elitinnebandy (SEI). 

Även på damsidan har snittet ökat sedan säsongen 2013/14. Då låg publiksnittet i SSL på 266 åskådare. Nu har det ökat till 276 per match. Bäst publiksnitt har KAIS Mora som snittar 448 åskådare. Tätt därefter kommer Dalen på 445. 

Hela publikligan för herrarnas SSL hittar du här.

Publikligan för damernas SSL kan du läsa här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>