2015-01-23 16:36

Motionen i fokus när distriktsförbunden möttes


Patrik Eklund och Stefan Karlsson berättade om motionsverksamheten i Västerbotten respektive Västmanland.

Under fredagen samlades distriktsförbunden i Stockholm för en nationell konferens angående motionsinnebandyns framtid. Många idéer finns redan – men förbunden var överens om att det måste göras mer för att utvecklingen ska gå framåt.

Svensk Innebandy jobbar just nu aktivt med att få flera att fortsätta spela innebandy en längre period i livet. På Scandic Sergel Plaza i Stockholm träffades under fredagen distriktsförbunden för att diskutera motionsinnebandyn i landet.

Ett bra exempel på hur man kan behålla innebandyspelarna inom verksamheten är Hällaserien, numera kallad SSB-ligan, i Västmanland. Upplägget har funnits sedan 1999 och inför säsongen 2013/14 tog Västmanlands innebandyförbund (VIBF) över driften så att den skulle få ett mer seriöst upplägg.
– Det har varit en jättefantastisk grej, säger Västmanlands distriktsordförande Stefan Karlsson och fortsätter:
– Det ska vara hur enkelt som helst. Man ska bara kunna komma ner och spela. Man ska inte behöva fundera på årsberättelser, styrelser och så vidare.

Hällaserien är organiserad innebandy för alla åldrar och nivåer. Man spelar på en fullstor plan med riktiga regler. Men målet är inte att jaga SM-guld – det är bara att ha roligt.
– Vi (VIBF) står för hallhyran och licensen. Och spelarna har ett jäkla driv. De missar aldrig en match. I vår serie får alla plats och bara för att man har fyllt 50 år betyder det inte att man slutar spela. Vi vill göra det enklare och mer tillgängligt för alla att utöva sin sport, säger Stefan Karlsson. 

Roger Collin, från Gästriklands innebandyförbund, berättade om projektet Samsyn Gästrikland. Där har flera idrottsförbund börjat samarbeta för att underlätta idrottandet för barn och ungdomar.
På Gotland startas nu också Samsyn, där hela sju idrotter samarbetar. 

Diskussionerna om hur man ska kunna ta tillvara flera spelare inom motionsinnebandyn i Sverige gick varma under konferensen. Och alla var överens om att det behövs ett mer omfattande arbete för att ro det i hamn.
Nu ska Jenny Hedlund, som är projektledare när det gäller utvecklandet av motionsinnebandyn, konkretisera förslagen för att sedan Svensk Innebandy och dess distrikt ska kunna börja jobba aktivt med frågorna.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>