2009-01-30 14:59

"Vi har en vinnarkultur"

Göran Svegeboe är en av dessa eldsjälar idrotten inte klarar sig utan. Han är ordförande i Täby IS innebandy och även innebandypappa. Kort och gott, mycket engagerad i innebandyn.

Täby får ofta beröm för sin ungdomsverksamhet och förmågan att få fram nya talanger. Vilket är framgångsreceptet?
– Till att börja med har vi en stor verksamhet och en vinnarkultur i föreningen. För att använda en klyscha, framgång föder framgång och det har sporrat talangerna att välja innebandyn som första sport och i Täby vill vi utmana talangerna. Vi försöker hålla ihop åldersgrupperna, för vi vill inte skapa unika elitlag, men tjejerna får även möjlighet att träna enstaka träningar och matcher med äldre spelare.

– För Täby är det viktigt med både bredd och elit. Vi vill bygga en fin förening och har många planer för framtiden, menar Göran Svegeboe.
 


Täby jublar över ett av sina mål hemma i Tibblehallen. Foto: Lars Hjalmarsson.
 


Vilka spelare som Täby har fostrat är du mest stolt över?
– Det är Lisa Nerell och Sofie Andersson, vilka är de två första elitspelare som Täby har fostrat. Bägge började spela i Täby när de var små, men utvecklades och lämnade föreningen när den inte hade mer att tillföra i utvecklingen av tjejerna. När Täby tog sig till Elitserien kom de tillbaka, för nu kan Täby utveckla spelare även på elitnivå, anser Göran.

Vad tycker du om Täbys säsong så här långt?
– Vi är nöjda, trots att vi började knackigt och då blev tagna på sängen, har vi presterat bra. Vi känner oss som ett stabilt slutspelslag, men vi kan inte slappna av utan det är hårt jobb som gäller. Vi har bra förutsättningar och visst ska vi spela slutspel i år, lovar Göran.


Göran Svegeboe.

Är det realistiskt att tro att Täby tar sitt första SM-guld redan i år?
– Om alla pusselbitar faller på plats och alla knyter näven ska vi kunna det. Vi är inte där än, men allt kan hända om vi har flyt. Täby ska inte hissas som guldkandidat, men på sikt ska vi det, säger Göran.

Om du fick välja en enda spelare att förstärka Täby med, vem blir det?
– Balrogs Emelie ”Limpan” Lindström! Hon är fantastisk och levererar alltid en otrolig innebandy. Emelie har snabbheten, tekniken och en enorm speluppfattning. Det är just den som är hennes viktigaste egenskap, tycker Göran.

Täby har en ledarstab med många tränare som delar på ansvaret för laget. Hur har det fungerat?
– Lösningen ställer stora krav på ledarna och jag skulle ljuga om jag sa att de har varit totalt samtrimmade hela vägen. Det är alltid en inkörningsperiod och det handlar om kommunikation och lagarbete. Generellt har det fungerat bra och vi vill inte ha någon demontränare som bestämmer allt helt ensam. Nu står vi inte heller och faller med någon, menar Göran.

Vilka frågor tycker du är prio när det gäller utvecklingen av daminnebandyn?
– Den överlägset viktigaste frågan är hur vi slipper ifrån dubbelmötena och får en rak enkel serie. Det går inte att bygga vettiga arrangemang och ha kontakt med publiken när det en helg spelas två matcher och det sedan dröjer en månad till nästa hemmamatch.

– Damerna behöver tv-matcher och det stora arbetet är ju egentligen redan gjort när herrarnas matcher sänds. Det behövs lite arbete och krav så att vi får åtminstone några tv-sända dammatcher. Jag är jätteförvånad över att vi backar jämfört med förra året, det känns inte alls rätt, anser Göran.

Anser du att SEI jobbar med rätt frågor för daminnebandyn?
– Jag har faktiskt ingen aning, för jag har ingen relation till SEI och i min värld är SEI otroligt anonyma. De har ett projekt som kallas ”Lyfta damelit” som vi elitföreningar inte har fått någon information alls om. Jag har skickat ett mejl och bett att få veta mer, då vi i Täby behöver förankra processen i klubben innan vi åker till elitkonferensen och uttalar vår syn på det hela. Men jag har inte fått något svar vilket inte är bra, kritiserar Göran.

När jag intervjuade Endres Mika Packalén, ansåg han att ni damföreningar borde samarbeta mer. Är det något ni i Täby skulle kunna tänka er?
– Samarbete är alltid roligt, men jag känner inte att Täby har något behov av att lära av andra. Vi har många tankar och idéer som vi vill testa och delar gärna med oss av erfarenheter. Vi har informella nätverk som vi använder kontinuerligt, säger Göran.

VM närmar sig, hur ska Sverige ta tillvara på detta ypperliga tillfälle att få ett uppsving för svensk daminnebandy?
– Jag hoppas att det blir mycket marknadsföring och media inför VM och att man tar hjälp av föreningarna med att få dit folk till matcherna. Herrinnebandyn rider lite på en mediavåg efter VM och Henrik Larsson, där damerna måste hänga på. Någon måste driva frågorna och göra jobbet, tycker Göran.

Du bloggar om daminnebandy. Hur kommer det sig?
– Jag saknade en levande hemsida för Täby, vi hade det jobbigt med det tekniska och eftersom jag gillar att skriva startade jag min blogg. Där tvingas jag att ta ställning och utmanar mig själv, då jag lämnar ut mig och inte särskilt många i min generation bloggar, säger Göran.

I helgen möter Täby Pixbo och Engelholm på hemmaplan. Vad tror du om matchbilderna?
– Pixbo fick en dålig start i höstas, men att Johan Fredriksson är tillbaka i ledarstaben har nog stor betydelse för laget. Vi har tidigare spelat jämnt mot Pixbo och det blir säkert en tuff och sevärd match. Mot Engelholm lär vi föra spelet och vi har vunnit klart mot dem i tidigare möten. De har endast 14 spelare vilket är konstigt eftersom Engelholm var det lag som värvade flest nya spelare inför säsongen. Med rätt inställning ska vi vinna den matchen, anser Göran.

Tippa slutresultaten!
– Mot Pixbo gör vi två mål i öppen kasse och vinner med 6-3. Det blir 8-2 mot Engelholm, tippar Göran Svegeboe.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>