2009-01-22 08:06

Tronskifte på gång i Norge

Förra säsongen var Mållös IBK nykomlingar i norska elitserien. De förlorade sin premiärmatch med 22-1. Därefter har utvecklingen varit positiv och nu är Mållös serieledare i Norge. Vi har pratat med Sandra Sjöström som är en av tre svenskor i laget.

På 2000-talet har norsk klubblagsinnebandy på damsidan handlat om Holmlia och Tunet. Något enstaka lag har lyckats sticka upp för att tillfälligt bryta dominansen men oftast har säsongen avslutats med en NM-final mellan Holmlia och Tunet.

Det har också varit svårt för nykomlingar att etablera sig. Många tänkte väl att det skulle bli samma visa med nykomlingen Mållös IBK som inledde förra säsongen med en förlust med 22-1 mot Holmlia. Men Mållös lyckades vinna några matcher och hängde kvar i serien.

Till den här säsongen har det hänt något.

En del nya spelare har kommit till Mållös, däribland svenska Sandra Sjöström som tidigare har spelat med Sveiva.

– Jag hade egentligen bestämt mig för att sluta. Men de ringde och frågade, berättar Sandra som såg en utmaning i att spela i ett lägre lag.

– Laget har fått en ny tränare och blivit seriösare än tidigare. Många är före detta fotbollsspelare som bara har spelat innebandy i fyra-fem år. De har lärt sig mer taktiskt, berättar Sandra för innebandy.se.
 


Sandra Sjöström (nr 99) har gjort 18 poäng i norska elitserien den här säsongen. Hennes lag Mållös leder serien.

 
Sandra är 25 år och kommer från Umeå, där moderklubben är Ersboda SK. När hon flyttade till Norge gjorde hon det för att jobba. Hon jobbar i en H&M-butik i Oslo.

Fram till den gångna helgen hade Mållös bara förlorat en match i årets seriespel, höstens match mot Tunet. I söndags var det seriefinal mot just Tunet. Efter en bra start lyckades Mållös ta ännu en seger. Nu har man ett försprång på fyra poäng i tabelltoppen.

– De flesta tycker att det är jätteroligt med ett nytt lag i toppen, svarar Sandra på frågan om hur snacket har gått efter segern mot Tunet.

Hälsotillståndet för norsk daminnebandy är dock inte det bästa. Efter att ha gått till semifinal i alla VM, lyckades norskorna bara vinna en match i senaste VM och fick nöja sig med åttonde plats.

På klubblagsnivå finns det också tecken på att klassen inte är den bästa.

– Ja, visst är det stor skillnad. Det har ju visat sig på Europacupen till exempel, säger Sandra.

– Jag tror att vi skulle ha chans att slå de sämsta lagen i svenska Elitserien i någon enstaka match men under en hel säsong skulle vi nog komma sist.

Före säsongens seriestart drog sig två av lagen ur. Serien spelas därför med bara åtta lag. Alla lag utom Slevik och Nidaros kommer från Oslo. Mer än hälften av seriens matcher är alltså derbyn…

– Vårt mål har varit att ta oss till slutspel. Efter de två urdragna lagen var det snack om att alla lagen skulle gå till slutspel men nu är det bestämt att de fyra bästa går till slutspel. Därför har vi väl kvar vår målsättning om slutspel.

Till helgen väntar hemmamatch för Mållös mot Sandra Sjöströms tidigare lag Sveiva.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>