2009-01-21 10:21

Lön för mödan

Av alla eldsjälar i den svenska folkrörelsen var det Harald Hoffman som fick det finaste priset vid Eldsjälsgalan. innebandy.se har pratat med Harald som är ordförande i Endre IF och snart kan hoppas på fler utmärkelser.

I TV4:s direktsända gala dagen före nyårsafton var Harald Hoffman den som fick flest röster och därmed fick föreningsstipendium värt 50 000 kronor samt en Volvo V50.

– Många trodde, och det gjorde även jag, att Gotland inte skulle räcka till i en telefonomröstning, berättar Harald.

Nu visade det sig att tillräckligt många röstade på den snart 65-årige gotlänningen för att han skulle bli en vinnare. Förutom innebandyn har han även rikstäckande kontakter från den tid han har jobbat inom militären och inom travet.

– Jag är medveten om det finns tusentals ideella ledare och att det sedan skulle bli just jag som vann kändes ofattbart. Men jag tycker att det är stort av Folkspel att man uppmärksammar det ideella ledarskapet.
 


Årets eldsjäl 2008, Haralad Hoffman. På lördag hoppas Endre IF:s ordförande på fler utmärkelser. Foto: Klas Pettersson.


 
Tjänstgöringen som officer avslutades för tio år sedan och har inneburit att Harald därefter inte har behövt arbeta.

– Annars hade det inte gått att lägga ner den tid som jag har gjort på Endre IF och innebandyn.

Att arbeta i föreningsform är inget nytt för Harald. Redan på 50-talet var han med och bildade en idrottsförening tillsammans med kompisar. Den då tolvårige Harald blev utsedd till kassör.

Ordförandeskapet i Endre är inte hans enda syssla. Han är även vice ordförande i bygdegårdsföreningen och i Röda Korset. Dessutom är han ordförande i Centerpartiets lokalavdelning.

Vad är det som driver dig?
– Bra fråga… Jag har alltid haft ett stort idrottsintresse. När jag tillsammans med Göran Nährström började med innebandyn i Endre brann vi för det hela och vi ville se hur långt man kan nå. Sedan är det underbart att jobba med ungdomar, säger Harald till innebandy.se

Snart kan det bli ännu fler utmärkelser till Endre och den gotländska innebandyn. På lördag hålls nämligen den gotländska idrottsgalan.

Endre IF är en av tre nominerade klubbar både när det gäller årets idrottsförening och årets ungdomsförening. Damlagets historiska SM-brons är dessutom nominerat till GT-guldet för årets idrottsprestation.

I konkurrens med orientering och badminton är dessutom innebandyn nominerad till priset för årets idrott.

Eftersom Gotlands Idrottsförbund har fyllt hundra år utser man också århundradets idrottshändelse på ön. Där finns dock inte innebandyn representerad.

Men när Gotlandsidrotten summerar det kommande seklet tror Harald att innebandyn har satt en tydlig prägel på det gotländska idrottslivet.

– Det hoppas jag. Innebandyn är stark på Gotland men den är stark på många håll i landet. Frågan är hur ekonomin ser ut; om vi tillåts att utvecklas.
 


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>