2009-01-09 15:23

Faluns form är på väg

I helgen spelar Faluns damer mot Balrog och Endre. Tränaren Andreas Lundmark menar att formen är på väg och han tippar resultaten 5-2 och 7-3 i matcherna.

Ni vann mot Örnsköldsvik och förlorade knappt mot Iksu i de två senaste matcherna. Är formen på väg?
– Den har smugit sig på de tre-fyra senaste matcherna. Vi har haft många skador som har stört och vi har jobbat med små detaljer för att få ihop helheten. Dessutom har vi tränat fysiken för att toppa den nu och framöver, säger Andreas Lundmark.

Ni har en tunn trupp, och har drabbats av skador. Valde ni medvetet färre spelare i truppen och letar ni efter fler spelare?
– Cissi Hast och Therese Strömberg ådrog sig korsbandsskador och vi har haft andra småskador. Föreningen har lag i division 1, 2 samt 3 och tanken var att vi skulle lyfta upp tjejer från framför allt division 1-laget. Nu har det laget haft det lite prekärt och vi har inte velat plocka för mycket därifrån. Det är viktigt för föreningen att laget finns kvar i division 1.
 
– Vi letar efter förstärkningar på alla fronter, men framför allt behöver vi en back. De närmaste veckorna får visa hur det går, menar Lundmark.

Rutinerade målvakten Katja Hinders slutade spela den här säsongen. Vad har det inneburit för laget?
– Det har varit mycket för Katja de senaste åren och hon har helt enkelt motivationsbrist. Vi saknar en rutinerad målvakt då vi nu har två tjejer som är 16 respektive 19 år som aldrig har stått i Elitserien tidigare. De är två jämngoda målvakter och vi har ofta bytt mitt i matcherna, vilket har fungerat bra. Bägge är jätteduktiga och har en snabb utveckling. Det är svårt att hitta bra målvakter, tycker Lundmark.

Hur bra är egentligen Sara Kristoffersson?
– Ingen är som Sara i dags läget. Hon har gynnats av vår nya fysträning och är mer motiverad och kvickare än någonsin, berömmer Lundmark.

Ni spelar nu fem bortamatcher i rad. Vad anser du om damernas spelschema?
– Det är katastrof! Vi har sex matcher på två veckor och det får inte vara så. Dubbelmötena måste minimeras. Ekonomin styr ju även träningarna, då tjejerna jobbar heltid och inte kan träna mer än de gör, anser Lundmark.

Vad krävs av alla inblandade för att Elitserien ska lyfta sig ytterligare ett par snäpp?
– Det viktigaste är att man jobbar mer med arrangemangen och med att locka publik till matcherna. Det krävs folk och hårt jobb, men det är nödvändigt för att lyfta daminnebandyn, menar Lundmark.

Vilka lag har imponerat mest på dig så här långt?
– Vi gjorde en mindre bra insats mot Balrog, men det är det lag som har de högsta topparna i serien. Iksu har större bredd och mot bägge lagen måste man hänga med när de trummar i gång, säger Lundmark.

Om du var förbundskapten, vilka spelare som ännu inte har fått chansen, skulle du testa?
– Självklart Faluns Emma Lundmark. Varför hon inte är med är det största frågetecknet. Jan-Erik Vaaras förklaring är att Emma måste ta för sig ännu mer på planen. Sedan skulle jag ta med Moras Sara Helin och Täbys Sara Bergström, säger Lundmark.

Vilken spelare vore Faluns drömvärvning?
– Schweiziska Simone Berner! Hon är en sådan spelartyp som vi behöver, även om vi har Emma Lundmark skulle vi behöva en spelande back till. Vi har topparna, men behöver bredda truppen med rollspelare, tycker Lundmark.

I helgen möter ni Balrog och Endre borta. Lättare uppgifter kunde ni ha framför er?
– Vi måste gå för fullt mot Balrog och inte tänka på Endre-matchen. Vi gör ju massor med mål framåt, så det gäller att minimera misstagen i egen zon. Gör vi det och presterar på topp har vi en god chans att vinna mot Balrog. Vi behöver också tro på oss själva, vilket vi har varit sämre på.
 
– Matchbilden mot Endre blir nog mer fram och tillbaka, även om de verkar ha lugnat ned sitt spel. Endre har flera giftiga spelare som vi måste se upp med, varnar Lundmark.

Tippa resultaten!
– Jag tror att vi vinner med 5-2 mot Balrog och med 7-3 mot Endre, siar Andreas Lundmark.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>