2009-01-22 13:19

"En milstolpe i karriären"

Av debutanterna i herrarnas finnkampstrupp har alla spelat i U19-landslaget. För Danne Bron-Sundbom var det dock tolv år sedan. innebandy.se har pratat med Danne inför den efterlängtade debuten i A-landslaget.

– När det gäller hjärta och passion för innebandyn har jag varit landslagsspelare länge. Men det är väl först i år som alla andra bitar har fallit på plats också, säger Bron-Sundbom.

Caperio/Täby-spelaren har av många nämnts som en väntad debutant i Finnkampen. På torsdagen kom beskedet som innebär att han nu ska få representera Sverige.

– Det är förstås en milstolpe i karriären. Det skulle kännas bittert att sluta utan att ha spelat med landslaget.

Sluta är dock inget han har några planer på just nu. En satsning mot VM i Finland 2010 är därför inte utesluten.

– Jag kommer att lira i minst två år till.

Varför spelet har stämt bättre den här säsongen beror på flera faktorer men Danne nämner det faktum att han har fått vara skadefri samt att han har känt stor harmoni. Sedan gör han sin andra säsong som center i Täby. En roll som nu fungerar bra både defensivt och offensivt.

De tre senaste säsongerna har hans poängsnitt i SSL varit 0,58 poäng per match medan det har blivit 1,09 utvisningsminut per match. Den här säsongen har det i stället blivit imponerande 2,88 poäng per match. Däremot har det inte blivit en enda utvisningsminut.

– Jag har inte ens varit i närheten av att bli utvisad. Vad det beror på vet jag faktiskt inte. Den här säsongen har Rickie (Hyvärinen) haft kaptensbindeln för det mesta. För egen del har jag lagt mer fokus på mig själv. Jag kanske inte har varit lika het som tidigare.

Varför vann Finland VM?
– Det var marginaler som det handlade om. Jag tycker att Finland var bättre om man ser över hela turneringen men i finalen var Sverige bättre. Men det var Finlands tur, någon gång måste de vinna.


Danne Bron-Sundbom spelade i U19-landslaget 1996, här i mitten av bilden. På bilden syns också Daniel Marklund till vänster och Johan Rönnkvist till höger.

 
Truppen till Finnkampen innehåller sex debutanter. Alla har spelat i U19-landslaget. När det gäller Alexander Egebrant, Kim Nilsson, Christian Mattsson, Fredrik Hörnkvist och Henrik Olofsson var det mer eller mindre nyligen.

När det gäller Danne Bron-Sundbom har han stått på tillväxt under tolv år sedan han gjorde sitt senaste framträdande i U19-tröjan…

Han var med på en turnering i Finland i november 1996.

– Jag minns att vi mötte Schweiz och Finland. Vi hade 78:or men de hade 77:or. Jag tror att Mika Kohonen var med i det finska laget.

– Annars är mitt starkaste minne från U19-tiden när vi mötte Norges A-landslag i träningsmatcher före VM 1996. Det räknades inte som officiella landskamper men i den första matchen gjorde jag fyra eller fem poäng om jag inte minns fel.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>