2009-01-15 13:08

Avstamp mot VM

På tisdag presenteras damlandslagets trupp till hemmalandskamperna mot Finland 6 och 7 februari. innebandy.se har pratat med förbundskaptenen Jan-Erik Vaara om inledningen på VM-året.

Jan-Erik Vaara berättar att man kommer att göra de sista observationerna till helgen innan laget blir definitivt. Lagets samling första veckan i februari blir något av ett avstamp i VM-satsningen.

– Ja, truppen kommer att kunna ses som en fingervisning om vilka spelare det kommer att handla om i VM, säger Vaara.
 


Malin Dalbjer, Victoria Wikström, Malin Hansen och Josefina Eiremo. Vilka av dem finns med när Jan-Erik Vaara presenterar sin trupp på tisdag? Foto: Bildbyrån.

 
Landskamperna som står närmast på programmet spelas mot Finland. Huvudmatchen spelas i VM-staden Västerås lördagen den 7 februari och ingår i Finnkampen. Dessutom möts lagen i Karlstad på fredagen.

Det kommer även att göras en del tester.

– Vi vill veta var vi står i dagsläget när det gäller bland annat styrka och kondition.

Meningen är att dessa värden ska kunna jämföras med testvärden från det läger som hålls i augusti.

– Förväntningarna är att spelarna då i augusti ska ligga i paritet med de värden vi får fram nu, eller till och med vara bättre, hoppas Jan-Erik Vaara.

Annars är bristen på testvärden något som försvårar landslagsledningens arbete.

– Tyvärr är det så att de flesta av klubbarna i dagsläget inte kunnat visa upp dokumentation på spelarnas fysiska status. Det oroar mig något, men är självklart klubbarnas egna val över vad man vill prioritera. Det är ändock olyckligt för landslagsverksamheten om man behöver gå in i en hektisk höst utan att ha kontroll över spelarnas status både fysiskt som mentalt. Vi är beredda på att anta fysiska testresultat som en del av urvalskriterierna inför uttagningen av VM-truppen.

Testerna kommer att göras under några timmar på onsdagseftermiddagen. Annars är det ett läger som inte innebär någon hårdkörning. Man är noggrann med undvika slita på spelarna i onödan.

En del spelare har bortamatcher i Elitserien på söndagen före landslagssamlingen.

– Vi kommer att se till att de landslagsspelare som det handlar om ska kunna flyga hem från sina matcher, så att de kommer hem på söndagskvällen. Då får de två normala vardagar att återhämta sig på. Om de hade åkt buss hade hemresan tagit mycket längre tid och återhämtningen blir inte densamma.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>