2014-02-01 16:28

U19 dam: Sverige höll undan och vann


Foto: Salibandyliiga

Med tongivande som spelare Stina Ander på avbytarbänken spelade Sverige runt på tre femmor och slog tillbaka Finland med 5-4.

De svenska U19-damerna tog ledningen redan efter tre minuter när Ellinor Berling spelade fram Johanna Hultgren som behärskat drog in 1-0 till Sverige. Finskorna krigade sig in i matchen och hade flera farliga lägen, ofta anförda av lilla, småfinurliga Veera Kauppi. Det var dock Anni Jarvinen som skickade in kvitteringen i sextonde matchminuten när hon svepte fram och avlossade lite på chans ett par meter in på Sveriges planhalva.

-Vi hade väldigt många debutanter på banan idag och det märktes framför allt i första perioden. De fick lite olika direktiv i femmorna i periodpausen där men framför allt behövde vi få upp mer speed och vinna fler närkamper, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Sagt och gjort. De svenska tjejerna trummade på bättre i andra perioden. Amanda Ahola hade hållit ställningarna i defensiven på ett superbt sätt med sina rappa ben och fina blick. Nu fick hon också hänga in 2-1, framspelad av Johanna Hultgren. Hultgren, till synes på ett strålande humör, snappade minuterna senare upp bollen i sin vänstra ficka och kunde enkelt båga in 3-1. En av få finskor som då stod upp emot de svenska anstormningarna var kaptenen My Kippila. Hon hotade gång på gång från sin backplats och spelade också fram Sanna Salonen med en vacker diagonalpass till reducering, 2-3. Innan andra periodvilan hade Sverige ökat på till 2-5 genom, i tur och ordning, Ellinor Berling och Johanna Hultgren.

När Erica Hellberg utvisades sju minuter in i tredje perioden bjöd Finland och Oona Kauppi på ett läckert powerplay-mål. Man kunde därefter ana en viss finsk tempohöjning. Med två minuter kvar av matchen plockade de keepern och reducerade ännu en gång genom Oona Kauppi och var också snuddande nära att få in en kvittering men Sverige höll undan och vann alltså med 4-5.

Förbundskapten Karlsson var nöjd med matchen som helhet.

-Vi försöker spela in en VM-trupp och spelade på tre fulla femmor hela matchen. Vi körde även femmorna i powerplay. Vi vill ge alla chansen nu i Finnkampen för att spetsa till längre fram mot VM, avslutar Karlsson som utöver Johanna Hultgren framhåller Elin Gabrielsson, Ellinor Berling och Amanda Ahola.

Efterföljande traditionsenliga straffläggning vann Finland och fick därmed med sig bonuspoängen i den sammanlagda Finnkampen.

Matchfakta
Finland-Sverige 4-5 (1-1, 1-4, 2-0)

Första perioden
0-1 (3.39) Johanna Hultgren (Ellioner Berling)
1-1 (16.05) Anni Jarvinen (Lauri Liimatta

Andra perioden
1-2 (1.16) Amanda Ahola (Johanna Hultgren)
1-3 (3.31) Johanna Hultgren
2-3 (5.54) Sanna Salonen (My Kippila)
2-4 (8.19) Ellinor Berling (Erica Hellberg)
2-5 (12.37) Johanna Hultgren (Ellinor Bergling)

Tredje perioden
3-5 (8.43) Oona Kauppi (Salla Suomela)
4-5 (18.43) Oona Kauppi (Veera Kauppi)

 

Så spelade Sverige

Målvakt
Sophia Lundmark 

Förstafemman
Elin Gabrielsson
Nora Abrahamsson
Pernilla Hermansson
Jenny Hallström
Mikaela Palmér

Andrafemman
Erica Hellberg
Amanda Ahola
Sara Steen
Ellinor Berling
Johanna Hultgren

Tredjefemman
Anna Karlsson
Lisa Rengärde
Kajsa Ek
Isabella Ström
Sofia Joelsson

Avbytare
Felicia Johansson
Stina Ander
Ellen Rasmussen
Emma Dahlström 

På läktaren
Linnea Almgren
Marlene Hermansson


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>