2014-02-27 13:20

Innebandys militärer, del 4: Från Mullsjö till Afghanistan

Att kombinera det militära med innebandyn? Långt ifrån omöjligt. Till och med nödvändigt om du frågar huvudpersonerna i Svensk Innebandys nya artikelserie: ”Innebandyns militärer” som här kommer med del fyra. Möt Harald Carlsson som valde att lägga ner den egna innebandykarriären och satsa på föreningsarbete parallellt med sitt militära yrke.


Steget från att vara ordförande i Mullsjö AIS till att tjänstgöra militärt i Afghanistan kan låta gigantiskt. Men det är ändå verkligheten för 27-årige Harald Carlsson. Efter en militär karriär som startade med värnplikt (2005-06) och som gått via tjänst som gruppchef i Nordic Battlegroup (07-08) och Militärhögskolan (08-11) är han idag anställd officer vid Ing2 i Eksjö. 

- För närvarande tjänstgör jag i Afghanistan sedan sju månader tillbaka. Jag är mentor på Afghanska ingenjörskolan och ansvarar för den delen på skolan som utbildar underofficerare med inriktning mot fältarbeten, säger Harald.

Samtidigt som Harald startat en resa inom det militära har han haft kvar det brinnande innebandyintresse som tilltalat honom sedan barnsben.

- Det medförde att jag valde att gå innebandygymnasiet i Mullsjö och efter påtryckningar från klasskamrater bytte jag då klubb från Jönköpings IK till Mullsjö AIS. Efter gymnasiet blev det direkt inryck för värnplikten och då fick jag lägga klubban på hyllan.

När sedan frågan kom att jobba ideellt i Mullsjö så var det ett enkelt val för Harald att tacka ja.

- Jag är Jönköpingsbo och har aldrig bott i Mullsjö. Så att jag hamnade där är mer slumpen än en ren modersmjölk. Innebandyn som idrott tilltalar mig då jag vid sidan av planen kan utveckla och påverka. Innebandyn har idag en historia och tradition men rörelsen är inte rädd för att hitta ny vägar.

Efter att ha gjort värnplikten fick han frågan om att kliva in i Mullsjös styrelse.

- Jag började som ledamot vid årsmötet 2006, då var ordförandeposten vakant. Efter några månader hade valberedningen inte lyckats tillsätta posten och jag fick frågan. Ung och dum (20 år) tackade jag med skräckblandad förtjusning ja. Jag fick växa in i rollen och föreningen växte i takt med mig.


Harald Carlsson avtackas i Nyhemshallen.


Totalt blev det sju år vid ordförandeposten innan han klev av med anledning av sin nuvarande arbetsplats.

- Föreningen har utvecklats stort under dessa sju år och det är många som ligger bakom arbetet. Självklart står herrarnas SSL-plats i fokus men också SM-medaljer på junior- och ungdomssidan, bygget av Nyhemshallen och utveckling av varumärket Mullsjö AIS.


Harald har de tre senaste åren dessutom varit med i SEI:s (Svensk Elitinnebandy) styrelse.

- Mitt stora hjärtebarn är utvecklingen av våra webb-TV-sändningar. Jag är till stor del skyldig till vår egna playkanal SSL Play. Webb-TV är något jag tror hårt på och som jag hoppas ska kunna växa ännu mer framöver.

Vad finns det i det militära som du har nytta av i arbetet med innebandyn?
- Att kunna fatta snabba beslut, organisera och strukturera.

Vad finns det i innebandyn som du har nytta av i det militära?

- Mötet med människor. Jag har i tidig ålder fått möta många olika människor och oftast äldre som ung ordförande. Något jag själv har växt med. Sedan handlar det militära likväl som innebandyn att bygga en grupp. Att skapa en lagkänsla är lika viktigt inom innebandyn som det militära. Att leda ideella människor är svårare då man inte kan ställa krav på samma sätt. Då får man hitta nya lösningar eller en annan väg till målet. Något som ibland kan behövas även med uniformen på.

Vad ger du för råd till den som är nyfiken på Försvarsmakten?
- Ta chansen. Idag är den Grundläggande militära utbildningen (GMU) tre månader. En perfekt prövning för de som slutat gymnasiet. Efter det får man inblick i vad Försvarsmakten har att erbjuda och sedan finns det ett antal olika vägar att vandra om man vill vara kvar. Arbetet erbjuder en utvecklande och varierande miljö där man som ung tillåts att ta mycket ansvar. Precis som Mullsjö låter Försvarsmakten individen växa med ansvar.

Alla foton: Harald Carlsson.


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>